Ce trebuie să cumpere nașa la nuntă și la cununia civilă. Obiceiuri pe care este bine să le respecte

Stan Filon 02.07.2022, 10:00
Ce trebuie să cumpere nașa la nuntă și la cununia civilă. Obiceiuri pe care este bine să le respecte

Ce trebuie să cumpere nașa la nuntă și la cununia civilă! Nunta este un moment foarte important din viața fiecăruia, însă poate fi chiar copleșitor pentru mulți. Sunt foarte multe tradiții și obiceiuri de urmat, iar mirii au multe obligații, însă nici nașii nu sunt scutiți de griji. Chiar dacă nașii au experiența propriei nunți, aceștia trebuie să cunoască anumite îndatoriri pe care sunt nevoiți să le respecte și să le ducă la bun sfârșit, după cum sunt datinile strămoșești. Vezi mai jos exact ce trebuie să cumpere nașii pentru fini.

Ce trebuie să cumpere nașa la nuntă și la cununia civilă

Nunta este un pas foarte important pentru un cuplu. Alegerea nașilor de cununie este și ea la fel de importantă, deoarece aceștia le devin părinți spirituali și au obligația să le călăuzească drumul în viață. Așadar și nașii joacă un rol foarte important la nuntă, așa că trebuie să știe exact care le sunt îndatoririle. Mai întâi trebuie să știe ce să cumpere la nuntă, potrivit tradiției respectate cu sfințenie de români.

În zilele noastre, nașii și finii cad de comun acord asupra implicării fiecăruia. Nașii spun cam ce dat de nuntă vor oferi, pe când finii spun cam ce cadouri le vor oferi nașilor. Indiferent de aceste cheltuieli, nașii trebuie să știe că vor fi nevoiți să cumpere anumite lucruri care revin în sarcina lor, după cum spun datinile.

Ce trebuie sa cumpere nasa la nunta si la cununia civila
Ce trebuie sa cumpere nasa la nunta si la cununia civila

Nașii plătesc taxa pentru slujba religioasă

Potrivit obiceiurilor noastre, nașii trebuie să plătească taxa pentru slujba religioasă. Tot ei vor cumpăra lumânările de cununie, buchetul miresei și al nașei. Nașa este cea care trebuie să cumpere voalul miresei, tiara, basmaua, oglinda în care se va privi mireasa, dar și turta miresei.

În plus, nașa poate alege împreună cu fina sa și rochia de mireasă. La nuntă, nașa este prima care intră în biserică, iar mirele o însoțește. Apoi, mireasa intră la brațul nașului sau al tatălui ei. Cei care vor ține lumânările în biserică vor fi tot nașii de cununie. Nașa și nașul, împreună cu preotul, pun verighetele pe degetele mirilor și le iau cununiile de pe cap.

Nașa și nașul ies din biserică împreună, în spatele mirilor. Nașii invită, la rândul lor, oameni la nuntă și întâmpină invitații la restaurant. În plus, după cum se știe, nașii sunt cei care oferă o sumă de bani în plic și pot cumpăra și cadouri în sprijinul proaspeților căsătoriți. În general, de la nași trebuie să vină cea mai mare sumă de bani, drept cadou de nuntă, așa că presiunea este una destul de mare. Nu este simplu să fii naș!

Nașul se umple de obligații la nuntă

Nașii împreună cu mirele și familia lui vor merge la casa miresei pentru a o lua, iar nașa o va ajuta pe mireasă să se pregătească pentru nuntă și la ieșirea din casă îi va rupe turta deasupra capului. Nașa scoate voalul de pe capul miresei și îi pune basmaua, potrivit tradiției, care semnifică faptul că a trecut în rândul femeilor. Nașa pune voalul miresei pe capul domnișoarei care a prins buchetul miresei.

În plus de asta, nașii au obligația să-i scoată la biserică pe finii lor la o săptămână după nuntă. Vor achita de asemenea nota de plată pentru mini-petrecerea de după acest eveniment, așadar vor avea o cheltuială în plus. În schimb, nașii se vor alege doar cu eventualele cadouri cumpărate de fini, dar vor fi nevoiți pe viitor să meargă și la petrecerile organizate de cei pe care îi invită la nuntă, așadar alte și alte cheltuieli.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...