Ce trebuie să ai în casă în cazul unei pene de curent generale. Recomandările lui Raed Arafat

Anca Manolica 25.11.2022, 15:01
Ce trebuie să ai în casă în cazul unei pene de curent generale. Recomandările lui Raed Arafat

Condițiile meteorologice nefavorabile, anumite accidente sau întreruperea energiei electrice pentru efectuarea unor reparații ne pot pune în dificultate și chiar da complet planurile peste cap. În aceste cazuri, este important să apelăm la soluții de rezervă, care să ne scoată din impas. Iată, așadar, ce trebuie să ai în casă în cazul unei pene de curent generale.

Recomandările lui Raed Arafat în cazul unei pene de curent generale

Europa traversează o criza energetică majoră, iar penele masive de curent cu care se confruntă Ucraina și Republica Moldova alimentează și mai mult temerile populației în ceea ce privește așa-numitul blackout. Autoritățile din țara noastră exclud, însă, riscul unui astfel de eveniment major blackout masiv, dar spun că se pregătesc și pentru un astfel de scenariu.

Instituțiile cheie – spitale, unități de pompieri – sunt dotate cu generatoare industriale, și la fel de pregătiți ar trebui să fie și românii de rând.  Fiecare dintre noi este bine să fie bine informat, pentru a ști cum să reacționeze în cazul unui astfel de eveniment major, și să aibă în casă provizii de apă și alimente. Așadar, șeful DSU, Raed Arafat, vine cu câteva informații importante în acest sens.

„Dacă noi o să avem situația Ucrainei, înseamnă că suntem în război, lucru foarte, foarte, foarte puțin probabil. Să nu uităm că România este nu numai membră a UE, este membră a NATO (..)

„Nu putem să ne comparăm cu Ucraina sau Moldova, pentru că România are alte resurse și alte conexiuni pentru curent. Pentru asta, când se întâmplă ceva în Ucraina, din păcate, Moldova este afectată că este interconectată cu ei. România are și alte situații, alte posibilități care nu au dus la întrerupere de curent”, a declarat oficialul, potrivit Digi24.

Ce trebuie să ai în casă în cazul unei pene de curent generale
Ce trebuie să ai în casă în cazul unei pene de curent generale

Ce trebuie să se regăsească în locuința ta

Potrivit recomandărilor șefului DSU, fiecare dintre noi ar trebui să aibă în casă o sursă de lumină alternativă care să fie folosit în caz de urgență. Raed Arafat spune că un astfel de instrument este „foarte ușor de făcut, mai ales în ziua de astăzi, când ai sisteme de iluminat pe LED care pe o baterie pot să ducă ore bune, adică iluminatul de urgență”.

De asemenea, din cămară nu ar trebui să lipsească alimentele neperisabile, care pot să reziste chiar și mai mulți ani. Vorbim aici despre conserve, care nu necesită gătire, ci pot fi consumate imediat. O întrerupere pe termen lung a energiei poate duce și la oprirea alimentării cu apă potabilă în anumite zone, prin urmare, Raed Arafat recomandă tuturor românilor să își facă stoc de apă de băut.

„Avem recomandare de pregătire de 72 de ore cel puțin, adică trei zile. Pentru aceste trei zile trebuie să se calculeze apă minim 2 litri pe persoană, recomandabil chiar 4 litri pe persoană pe zi (..)

Trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale pentru cele trei zile, trebuie să ai o sumă mică de bani lichizi, pentru că nu ești sigur dacă ATM-urile vor merge ca să retragi bani”, a adăugat acesta.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...