Ce teste COVID sunt în farmacii și cât de multă încredere poți avea în ele

Emanuela Pană 21.03.2021, 17:09

În ultimele 24 de ore, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a raportat 2.972 de cazuri noi de COVID-19, după ce au fost efectuate nu mai puțin de 12.217 de teste, PCR și rapide. Așadar, potrivit rezultatelor, 1 din 4 români testați în ultima zi au ieșit pozitiv. Numărul pacienților la ATI rămâne ridicat, iar un nou vaccin este testat ca o potenţială doză îmbunătăţită pentru cel actual. Ce teste pentru COVID se găesc, în prezent, în farmacii și cât de precise sunt acestea, aflați în continuare.

Ce teste COVID sunt în farmacii

După cum mulți dintre noi știu, virusul SARS-CoV-2 determină o infecție respiratorie cunoscută sub denumirea de COVID-19 (Coronavirus infectious disease – 2019), având o perioadă medie de incubație de circa 5 zile (limite 2-14 zile). În vreme ce majoritatea persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 au o boală necomplicată sau ușoară, unii oameni dezvoltă forme severe care necesită oxigenoterapie (14%), iar alții necesită tratament într-o unitate de terapie intensivă.

În prezent, în România, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.238, dintre care 1.225 la ATI. Până la data transmiterii acestei știri, la nivel național au fost prelucrate 6.335.187 de teste RT-PCR și 439.375 de teste rapide antigenice, dintre care 7.089 de teste RT-PCR (5.474 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.615 la cerere) și 5.128 de teste rapide antigenice au fost efectuate numai în ultimele 24 de ore.

După cum v-ați putut da seama, testarea cazului suspect de COVID-19 se poate face fie prin RT-PCR, fie cu test rapid antigenic, ambele fiind teste de confirmare. În ceea ce privește a doua categorie, Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) recomandă ca testele rapide bazate pe detecția de antigen să fie utilizate în doar două situații: persoane instituționalizate asimptomatice și contacți direcți ai cazurilor confirmate.

În restul cazurilor (persoane simptomatice, persoane simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2, contacți direcți simpotomatici ai cazurilor confirmate, etc), CNSCBT recomandă testarea RT-PCR.

Citește și: Vaccinul Johnson & Johnson în România. Tot ce se știe despre acest vaccin fără rapel

Sunt acestea eficiente și de încredere?

În ultima perioadă, testele rapide pentru COVID sunt la mare căutare pe internet, unde se vând la prețul de 45 de lei per bucată. Dispozitivele sunt disponibile și în farmacii, însă numărul este, momentan, redus.

Care este situația testelor împotriva COVID-19 în farmaciile din România
Care este situația testelor împotriva COVID-19 în farmaciile din România

Testul COVID-19 Ag este un test imunoenzimatic cromatografic, utilizat pentru detectarea calitativă a antigenului COVID-19 în proba prelevată din exudatul nazofaringian sau faringian uman“, notează pfarma.ro.

Testul poate fi făcut acasă, de către oricine, iar rezultatele ar trebui să apară în 10 minute, după cum se arată în descrierea produsului. Kiturile vin, bineînțeles, cu instrucțiuni de folosire și urmează aceeaşi procedură ca cele pentru determinarea glicemiei.

De cele mai multe ori, medicii recomandă testele rapide pentru COVID, însă acestea au și ele limitele lor – dacă sunt făcute în prima săptămână de la debutul bolii, ele pot fi irelevante. Prin urmare, poți să ai boala, dar testul să nu o depisteze.

Anticorpii nu ne ajută să facem un diagnostic precoce, dar ne ajută la stabilirea unui diagnostic rapid. Precoce înseamnă că nu putem identifica pacientul în primele 7 zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simtpomatică sau cu o simptomatilogie mai zgomotoasă.

Tot testul PCR rămâne cel prin care putem asigura un diagnostic precoce şi să avem o specificitate mult mai mare a rezultatelor“, subliniază dr. Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase, potrivit digi24.ro.

Moderna a început teste pentru un nou vaccin

Luni, Moderna Inc a anunțat că a administrat un nou vaccin împotriva COVID-19 primilor pacienți într-un studiu în stadiu incipient. Noul ser este testat ca o potențială doză îmbunătățită pentru cel existent. Totodată, compania a informat că noul său „candidat“, mRNA-1283, ar putea fi stocat în frigidere în loc de congelatoare, ceea ce ar facilita distribuţia acestuia, în special în ţările în curs de dezvoltare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...