SPECIAL

Ce sunt Panzerhaubitze 2000, tunurile autopropulsate trimise de Germania în Ucraina

Mihnea Tălău 22.06.2022, 17:08
Ce sunt Panzerhaubitze 2000, tunurile autopropulsate trimise de Germania în Ucraina

Ucraina are de acum în arsenalul său tunurile autopropulsate germane Panzerhaubitze 2000. Occidentul a trimis Kievului arme puternice cu care armata sa să fie capabila să respingă atacurile ruse în Donbas. „Artileriştii noștri vor încălzi câmpul de luptă”, a declarat ministrul apărării ucrainean.

Tunurile autopropulsate blindate au ajuns în Ucraina

Anunțul a fost făcut pe Twitter de către ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, care a spus că apreciază eforturile Berlinului de a ajuta militar Ucraina.

„Panzerhaubitze 2000 fac în sfârşit parte din arsenalul de obuziere de 155 mm al artileriei ucrainene. Artileriştii noştri vor încălzi câmpul de luptă”, a postat Reznikov pe Twitter, alături de o fotografie cu două Panzerhaubitze 2000 în acţiune.

Germania a anunţat la începutul lui mai că va furniza şapte astfel de obuziere blindate Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva armatei ruse, fără a preciza în acel moment când vor avea loc livrările propriu-zise, scrie Agerpres.

Cu toate acestea, Berlinul nu a confirmat până acum nici livrarea tunurilor autopropulsate Panzerhaubitze 2000, nici numărul lor.

În schimb presa internațională a titrat că în data de 21 iunie, 12 Panzerhaubitze 2000 au fost desfășurate în Ucraina. Șapte din Germania și cinci din Olanda.

Ce este Panzerhaubitze 2000 (obuzier blindat 2000)

Noul armament produce fiori în rândul armatei ruse. Panzerhaubitze 2000 („obuzier blindat 2000″), abreviat PzH 2000, este un obuzier autopropulsat german de 155 mm dezvoltat de Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Rheinmetall pentru armata germană.

PzH 2000 este unul dintre cele mai puternice sisteme de artilerie convențională desfășurate în epoca modernă. Este capabil de o cadență de tragere foarte mare; în modul rafală poate trage trei cartușe în nouă secunde, zece cartușe în 56 de secunde și poate – în funcție de încălzirea țevii – trage între 10 și 13 cartușe pe minut în mod continuu.

PzH 2000 are suport automat pentru până la 5 cartușe cu impact simultan de gloanțe multiple (MRSI). Reaprovizionarea obuzelor este automată. Doi operatori pot încărca 60 de proiectile și încărcături de propulsie în mai puțin de 12 minute.

PzH 2000 a fost ales și de armatele din Italia, Olanda, Grecia, Lituania, Ungaria, Qatar și Croația, în mare parte pentru a înlocui sisteme mai vechi, cum ar fi obuzierul M109. În noiembrie 2019, un tun PzH 2000 L52 a tras un obuz la o distanță de 67 km.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...