Ce sunt ”ochii lui Dumnezeu”. Pot fi văzuți ușor de români. Toți rămân încântați de minune

Ana Anitoiu 28.11.2020, 14:18
Ce sunt ”ochii lui Dumnezeu”. Pot fi văzuți ușor de români. Toți rămân încântați de minune

”Ochii lui Dumnezeu” se află la doar 100 de kilometri de granița cu România, motiv pentru care pot fi văzuți ușor de români. Toți cei care merg să îi vadă rămân încântați de minune.

Ce sunt, de fapt, ”ochii lui Dumnezeu”

”Ochii lui Dumnezeu” sau ”Oknata” sunt două găuri aproape egale, aflate în tavanul unei peșteri. Mai exact, peștera Prohodna. Aceasta se află la doi kilometri de satul Karlukovo din Bulgaria și este cea mai cunoscută atracție turistică din zonă.

Peștera Prohodna, s-a format în timpul Cuaternarului. Adică în cea de-a treia perioadă a Erei Cenozoice. Lungimea acesteia este de 262 de metri. În camera din mijloc, turiștii pot vedea ”ochii lui Dumnezeu”. Aceștia s-au format prin eroziune și permit luminii naturale să intre în grotă.

Ce sunt ochii lui Dumnezeu. Pot fi vazuti usor de romani. Toti raman incantati de minune
”Ochii lui Dumnezeu”

Ce se poate vedea în peștera în care se află ”ochii lui Dumnezeu”

În peștera Prohodna se pot vedea urme ale locuințelor preistorice. Acestea sunt o dovadă că au trăit oameni în această grotă, în timpul neoliticului și calcoliticului. Acesta este un alt motiv pentru care atracția turistică este foarte populară.

În plus, această peșteră în care se află ”ochii lui Dumnezeu” este pe placul persoanelor împătimite de sporturile extreme. Acestea pot face bungee jumping în această locație, mai ales că grota re un tavan foarte înalt.

Ce sunt ochii lui Dumnezeu. Pot fi vazuti usor de romani. Toti raman incantati de minune
”Ochii lui Dumnezeu”

Cum se poate ajunge din România la Peștera Prohodna

Românii care vor să viziteze peștera Prohodn a din Bulgaria, în care se află ”ochii lui Dumnezeu”, pot ajunge acolo foarte ușor, cu mașina sau cu autocarul. Cei care merg cu mașina personală puteau ajunge, înainte de pandemia de coronavirus, chiar până la intrarea în grotă.

Traseul din România către această peșteră în care se ascund ”Ochii lui Dumnezeu” nu este deloc complicat. Se poate ajunge ușor la celebra grotă, pornind din Capitală, pe ruta: București – Giurgiu – Ruse – Byala- Pleven – Lukovit și Karlukovo.

Ce sunt ochii lui Dumnezeu. Pot fi vazuti usor de romani. Toti raman incantati de minune
”Ochiul lui Dumnezeu”

”Ochiul lui Dumnezeu”, observat de astronomi în spațiul cosmic

Denumirea de ”ochiul lui Dumnezeu” i-a mai fost dată de către oamenii de știință unei nebuloase pe care au observat-o în spațiu, cu ajutorul telescopului european Wide Field Imager. Aceasta are forma unui ochi, ce ne-ar ”privi” planeta de la 700 de ani-lumină.

De fapt, ”ochiul lui Dumnezeu” din spațiu reprezintă expansiunea unei stele similare cu Soarele planetei Pământ. O pupilă albastră, alături de o cornee albă și pleoape roz sunt create din straturi de gaz și praf iluminate de stea pe măsură ce se apropie de sfârșitul vieții sale.

Ce formă are, de fapt, ”ochiul lui Dumnezeu”, aflat în spațiu

Astronomul german Karl Ludwig Harding a observat încă din 1824 această nebuloasă, denumită Helix. Chiar dacă în imaginile captate de telescop, nebuloasa pare rotundă, în realitate, aceasta are o formă complet diferită.

De fapt, nebuloasa ce a căpătat denumirea de ”ochiul lui Dumnezeu” arată ca un tunel lung de miliarde de kilometri parcurși de gaze strălucitoare. Și soarele Terrei va avea o astfel de soartă, dar peste cinci miliarde de ani.

România are cea mai lungă peșteră din sud-estul Europei

Chiar dacă bulgarii au ”ochii lui Dumnezeu”, și România are numeroase peșteri cu care să se laude, precum: Peștera Urșilor, din județul Bihor, Peştera Gheţarul de la Scărişoara și Peştera Huda lui Papară din Apuseni, Peştera Muierii, din Baia de Fier din judeţul Gorj, și Peştera Ialomicioara, ascunsă în Masivul Bucegi.

Cea mai mare peșteră din țară este și cea mai lungă din sud-estul Europei: Peştera Vântului. Grota a fost descoperită în urmă cu peste 60 de ani, în inima Apusenilor, și este un adevărat labirint ce se întinde pe aproximativ 50 de kilometri. În ea șuieră vânturi puternice – de unde și numele ce i-a fost dat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...