Ce sunt cercurile zânelor, fenomenul misterios care i-a fascinat pe specialiști. La ce concluzie au ajuns

Mirabela Vasile / 29.09.2020, 09:21
Ce sunt cercurile zânelor, fenomenul misterios care i-a fascinat pe specialiști. La ce concluzie au ajuns

Fenomenul misterios care i-a fascinat pe specialiști. Cercurile zânelor au rămâs printre misterele naturii. Cercetătorii îl consideră însă un fenomen extrem de frumos. O echipă de specialiști de peste Ocean a intrat în posesia unor date extrem de interesante. Aceștia pot demonstra acum că modelul lui Alan Turing explică tipare uimitoare de vegetație.

Care este de fapt fenomenul misterios care i-a fascinat pe specialiști. Este întâlnit doar în Australia

Mai mulți cercetători din Germania, Australia și Israel au realizat un studiu detaliat în vestul Australiei. Specialiștii au folosit drone și au cartografiat zonele. De asemenea, aceștia au strâns date de la o stație meteorologică. Cercetările sistematice și amănunțiete au ajutat la testarea completă a teoriei lui Alan Turing. Acest concept spunea că în anumite sisteme interacțiunea dintre două substanțe difuzabile era suficientă pentru a permite unor tipare de structuri să apară în mod spontan. Acest lucru se datorează perturbărilor aleatorii și a mecanismului de „reacție-difuzie”.

Specialiștii au folosit acest tipar pentru a explica modurile leoparzilor sau a peștilor-zebră. Studiile anterioare au sugerat că teoria ar putea să explice și tiparele ciudate de vegetație, iar acum există destul dovezi care confirmă că modelul lui Alan Turing se aplică și în cazul „cercurilor de zâne” din Australia.

Ce descoperire au facut cercetatorii intr-un orasel din Australia
Ce descoperire au facut cercetatorii intr-un orasel din Australia

Raportul demonstrază că tiparul unic al „cercurilor de zâne” din Australia apare în urma reacțiilor hidrogeologice. Acest fenomen apare doar într-o mică regiune la est de orașul Newman. De fapt, „cercurile zânelor”, care pot avea un diametru de 4 metri, sunt o sursă esențială de apă pentru vegetația aridă.

Cercetătorii, la un pas de a afla misterul ”cercurile zânelor”

Oamenii de știință au mai explicat că iarba care alcătuiește „cercurile de zâne” crește într-un mod cooperant, modificând mediul înconjurător astfel încât să poate rezista mai bine în ecosistemul extrem de arid, scrie Science Alert.

Cercetătorii au declarat sunt necesare mai multe studii pentru a valida în continuare modelele matematice, însă, momentan, se pare că am ajuns mai aproape ca niciodată de rezolvarea acestui misterios fenomen.

A apărut și un studiu coordonat de Stephan Getzin, de la Centrul pentru Cercetarea Mediului Helmholtz din Leipzig, Germania. Se spune că aceste cercuri nu ar fi putut fi realizate de termite, cum se credea iniţial.

Cercurile sunt de fapt petice de deşert, înconjurate de un inel de vegetaţie. Unele pot avea un diametru chiar de 20 de metri şi rezistă aproximativ 75 de ani.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI