Ce spune Viorica Dăncilă despre creșterea pensiilor în 2020. Acuzații grave către Guvernul Orban

Raluca Juncu 27.01.2020, 14:28
Ce spune Viorica Dăncilă despre creșterea pensiilor în 2020. Acuzații grave către Guvernul Orban

Fostul premier al României, Viorica Dăncilă a făcut câteva precizări cu privire la situația majorării pensiilor din România, una de de altfel destul de controversată de când a debutat anul 2020.

Viorica Dăncilă: „Au spus că vor majora conform legii, nu au spus niciodată de 1.775 de lei punctul de pensie”

Invitată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Antena 3, fostul premier al României nu transmite vești îmbucurătoare. Viorica Dăncilă susține că pensiile nu vor fi majorate, în contextul în care nu există o sursă de finanțare sigură în acest moment și că, cel mai probabil legea majorării poate suferi modificări sau poate fi abrogată. Fostul lider al PSD pune la îndoială modalitatea în care cabinetul condus de Ludovic Orban gestionează această situație.

„Nu vor majora pentru că au spus că vor majora conform legii, nu au spus niciodată de 1.775 de lei. Legea se poate schimba sau poate fi prorogată, că am văzut că se poate proroga ca la alocaţii. Au spus în funcţie de modul în care merge economia.

Să mă scuze domnul Orban, păi economia merge în funcţie de cum se mişcă Guvernul, de măsuirle pe care le ia guvernul, de crearea unei stări de credibilitate, dacă investitorii au încredere să vină în România, dacă tu, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, vorbeşti despre criza economică, despre recesiune, despre registre paralele, este normal că nimeni nu poate să aibă încredere în politica noastră naţională. Am văzut şi creşterea euro. De aceea vor alegeri anticipate”, a susținut fostul premier.

Legat pe punctul de pensie pe care l-a amintit în discursul său din cadrul emisiunii, Viorica Dăncilă susține că că liberalii nu au în plan să majoreze punctul de pensie la 1.775 lei.

Majorarea pensiilor rămâne în continuare încertă, deși guvernanții au spus acestea se va produce. Foto: Inquam Photos
Majorarea pensiilor rămâne în continuare încertă, deși guvernanții au spus acestea se va produce. Foto: Inquam Photos

„Noi am crescut pensiile, punctul de pensie, pornind din 2016, de la 861 de lei, la 1 ianuarie 2017 – 917 lei, în iulie 2017 – 1.000 de lei, 2018 – 1.100 lei, 2019 – 1.265, urmând ca în 2020 să avem 1.775. Orice creştere a punctului de pensie am avut dublat pe proiecţie bugetară, astfel încât să ne ţinem de aceste promisiuni.

Mai mult decât atât, ne-am bazat pe fondurile pe care le avem în buget şi prin faptul că a crescut PIB-ul de la de la 775 de miliarde în 2016 la 1.040 miliarde în 2019, deci o creştere de 35 la sută a PIB-ului. În momentul în care am făcut această proiecţie am preconizat că vom merge până la alegerile la termen”, a declarat, duminică seară, Viorica Dăncilă.

Declarația Vioricăi Dăncilă vine în contextul afirmațiilor pe care Ludovic Orban le-a transmis zilele trecute. Astfel, creșterea pensiilor depinde, după cum spune premierul României, tot de evoluția economică. Întrebat punctual dacă majoararea pensiilor cu 40% se va realiza din septembrie, acesta a transmis că „Nu e 100% (sigur – n.r.) asta”.

Ludovic Orban la una din ședințele din Guvern. Foto: Inquam Photos / Mircea Manole

„Banii sunt prevăzuți, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reușim să asigurăm un trend economic solid, o creștere economică consolidată, să relansăm investițiile, să îmbunătățim colectarea”, a adăugat premierul.

Andreea Vasile, protagonista comediei Ramon, face dezvăluiri
Urmăriți Impact.ro și pe