EXCLUSIV

Ce spune tenorul fermier Vlad Miriță despre voucherele de 200 de euro pentru porcul de Crăciun: „Din ei îți poți cumpăra doar un purceluș amărât”. Hibele noii legi. EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 15.03.2023, 12:49

Tenorul Vlad Miriță, care e și crescător de animale, și-a exprimat părerea, în interviul exclusiv pentru Impact.ro, despre noua inițiativă legislativă pentru modificarea Legii Porcului, care prevede acordarea unor vouchere de 200 de euro, pentru porcul de Crăciun, fermierilor care renunță la creșterea animalelor, din cauza pestei porcine. Vlad Miriță ne-a vorbit și despre un alt subiect fierbinte al zilei, carnea naturală versus carnea de laborator, trăgând cu acest prilej un semnal de alarmă.

„Ca să crești un porc te costă peste 1.000 de lei pe an”

Celebrul Vlad Miriță, deja expert în creșterea porcilor, la ”Moșia Chindia”, ferma sa din Târgoviște, susține că noua inițiativă legislativă pentru modificarea Legii Porcului, care prevede un voucher de 200 de euro celor care renunță la creșterea animalelor, din cauza pestei porcine, este oarecum ambiguă. Iar pe termen lung, deloc avantajoasă.

„Ca să crești un porc te costă peste 1.000 de lei pe an, asta ca să-l aduci undeva la 100 de kilograme în viu, și să ajungă la 80 de kilograme tăiat. Calculul ar fi corect pentru un porc de vreo 50 de kg – dacă vrei să cumperi. Nu înțeleg însă foarte bine. Statul îi va despăgubi pe micii fermieri cu câte 200 de euro pentru fiecare porc? Cum se va calcula? Se va lua în calcul numărul de porci pe care i-ai crescut anul trecut? Deci, ți se dau cei 200 de euro pentru un porc, fără ca tu să îl mai crești? Dacă ți se dau cei 200 de euro, pentru un porc, pe care nu-l mai crești, din cauza pestei porcine, și ai primi 400 de euro, pentru doi porci necrescuți de tine, iar mai apoi vrei să cumperi pentru Crăciun, nu-ți ajung banii decât pentru un porc, în loc de doi, si crescut industrial, care nu se compară cu cei crescuți sănătos în gospodărie. Este o sumă care e bună pe termen scurt, ca să supraviețuiești, ca fermier. Însă, mie mi se pare și o încurajare ca micii fermieri să nu mai muncească. După 3-5 ani, după ce ți-ai ieșit din mână, nu te mai apuci tu să crești iar porci. România importă  85% din consumul de carne de porc, trebuie tu, ca Stat, să ai prioritară revigorarea producției de porc, cât mai repede, ca să nu mai imporți în procent atât de mare! E și o chestiune de siguranță națională, ce faci dacă mai vine un COVID și aprovizionarea este restricționată? De unde mănâncă românul dacă în țară nu mai are?”, ne-a mai declarat Vlad Miriță, exclusiv pentru Impact.ro

Ce spune tenorul fermier Vlad Mirita despre voucherele de 200 de euro pentru porcul de Craciun
Ce spune tenorul fermier Vlad Mirita despre voucherele de 200 de euro pentru porcul de Craciun

Pesta porcină, spaima fermierilor

Vlad Miriță este contrariat că, deși în lume există posibilități de cercetare la nivel înalt, totuși, nici acum nu s-a descoperit un tratament pentru pesta porcină.

„De ce nu ni se spune ce e cu pesta asta porcină? În situația Covid-19 s-a inflamat toată lumea, au apărut vaccinuri în timp foarte scurt. În această problemă care persistă deja de mulți ani nu există niciun leac. Să investească Uniunea Europeană câteva milioane de euro, în cercetare, să găsească un leac. Această pestă nu dispare, tot reapare și noi importăm 85% din necesar, am avea de fapt nevoie de un pachet de măsuri care să rezolve problema pe termen lung. Mai mult, mi se pare că nu se vrea să se rezolve, să se investească în cercetare, la fel și la gripa aviară. Există inovații, cercetare, la un nivel foarte înalt, din punct de vedere al descoperirilor medicale, ar trebui să ia virusul și să-l întoarcă pe toate părțile pentru a găsi un tratament. Sau nu se vrea sau nu există această capacitate, deși mă îndoiesc”.

Ce este pesta porcină

Pesta porcină este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN dublu.

„Carnea de la animalul bolnav, febril, este improprie consumului, e infiltrată hemoragic, nu poţi să o consumi, din punct de vedere alimentar carnea de la animalul bolnav este compromisă. Dacă cumva o consumi accidental, nu păţeşti nimic. Dar când o vezi, nu îţi mai trebuie: e infiltrată hemoragic puternic, splina spre exemplu e aproape neagră la culoare“, explica prof. dr. Gheorghe Săvuţă, pentru agrointel.ro

Ce spune Vlad Miriță despre carnea industrială: ”Mâncăm o carne obținută repede, dar nesănătoasă”

Vlad Miriță ne-a vorbit și despre producția de carne industrială. Animalele sunt crescute în spații înguste, într-un mod total nenatural.

„Noi mâncăm o carne obținută repede, dar nesănătoasă. S-a pierdut practic calitatea. S-a greșit când s-a spus „carnea de porc este nesănătoasă sau carnea de pui este sănătoasă”. Carnea este de mai multe feluri, industrială, de țară, de pășune, de animal sălbatic, etc. Referitor la carnea industrială, se cresc milioane de animale, într-un mod total nenatural, în suprafețe foarte înguste. Toate aceste metode au fost adoptate, de fapt, pentru a eficientiza. Este o mare presiune pe costurile de producție, pe care toți vor să le optimizeze. Costurile scad, cantitățile cresc, dar se pierde altceva, calitatea. Scopul major e să se producă ieftin repede și mult. Un pui ajunge la greutatea de tăiere într-o lună, iar un porc, până ajunge la greutatea de tăiere trec doar patru sau cinci luni, până la șase. Sunt crescuți cu hrană care le forțează creșterea, cu hrană lichidă, nici nu mai mestecă mâncarea, este vorba despre un lichid proteic, cu niște prafuri și cam atât, care îi fac să crească nenatural de repede, fiind ținuți în viață artificial. Animalele de industrie sunt crescute și repede, pe spații mici, și sunt foarte sensibile, astfel că pe toată perioada de furajare primesc și antibiotic, care țin in frâu infecțiile, căci, dacă mor 10.000 de capete deodată, deja există o mare problemă de ordin economic. Preventiv, li se pun în hrană antibiotice ca să reziste, dacă aceste animale ar fi lăsate în libertate ar muri”.

La ferma lui din Târgoviște animalele sunt crescute pe pășune: ”După modelul american”

La ferma lui de animale, din Târgoviște, porcii sunt crescuți pe pășune: ”Pe pășune, animalele se mișcă libere, sunt mutate pe suprafețe noi, unde au soare, spațiu curat. Asta facem și noi la fermă, așa fac și fermele din America, suntem după modelul american. Noi, în România, suntem pionieri dar, în lumea civilizată, acest tip de ferme locale, de  mici dimensiuni, care produc o hrană de foarte bună calitate sunt foarte apreciate și din ce în ce mai multe. Porcii noștri râmă prin pământ, n-au inele în nas sau cuști în care să nu-i vadă soarele. Prin interacțiunea cu solul, animalele își iau minerale și vitamine, nu hrănite cu furaje care vin pe țeavă. Noi oamenii am fost lăsați într-o strânsă legătură cu pământul, cu mediul înconjurător.

Pământul nu este o suprafață inertă, pe el crește iarba, râmele îngrașă pământul cu calciu, potasiu și fosfor, sunt magice. Pământul hrănește vegetația, există și o întreagă rețea de bacterii, de fungi. Toate acestea sunt în stransă legatură cu Microbiomul nostru și acesta este cheia sistemului imunitar. Dacă dăm timpul înapoi, vom vedea că acum 30 de ani existau mai puține farmacii. Acum sunt cu sutele și e și coadă, înseamnă că oamenii au nevoie de tratamente, am ajuns ca acei porci care, fără tratament, nu ar mai exista. Am devenit o societate ținută artificial în viață, suferim de tot felul de afecțiuni pentru că sistemul imunitar nu mai funcționează. Trebuie să fim atenți la ce mâncăm și cât mâncăm. Degeaba mâncăm mult și nesănătos… răsuflăm satui după masă și în câțiva ani murim de cancer. Ar trebui să mâncăm mai puțină carne dar provenită de la animale sănătoase, o carne integrală, neinjectată, o carne sănătoasă, de unde să ne luăm și noi sănătatea. Mai bine, mai puțină, superioară calitativ, și mai scumpă, decât mai ieftină și unde, dintr-un kilogram de carne,  30% – 40% e injectata cu apă si sare nitrică”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...