Ce spune medicul Carmen Dorobăţ despre valul pandemic din China, ce provoacă îngrijorare în întreaga lume: „Cam aşa s-ar traduce”

Cătălina Burghelea 15.04.2022, 09:09
Ce spune medicul Carmen Dorobăţ despre valul pandemic din China, ce provoacă îngrijorare în întreaga lume: „Cam aşa s-ar traduce”

Valul de coronavirus care a lovit China provoacă îngrijorare în întreaga lume. Autoritățile au luat măsuri dure pentru a opri creșterea infectărilor cu Sars-Cov-2, impunând carantină totală în Shanghai, orașul cu 26 de milioane de locuitori. Metropola este în lockdown total și nimeni nu mai are voie să se deplaseze nici măcar pentru cumpărăturile de bază sau servicii medicale. Ce spune medicul Carmen Dorobăț despe situația din Asia?

Există motive de îngrijorare pentru Europa, după valul pandemic din China?

Imaginile teribile din Wuhan, primul mare focar cunoscut al pandemiei de Covid-19, au făcut înconjurul lumii acum doi ani. În 2022, situația se repetă de data aceasta în Shanghai, unde chinezii își urlă disperarea de la geamuri. Pe străzi au ieșit armata şi mii de angajaţi din domeniul sănătăţii pentru a ajuta la efectuarea testelor Covid-19. Situația a devenit insuportabilă, mai multe înregistrări au surprins momentele în care locuitorii din Shangahi țipă noaptea de la geamurile locuințelor, după o săptămână de carantină totală impusă de autorități.

Ce dezvăluie epidemiologul Carmen Dorobăț

Va urma o situaţie complicată la nivel global sau chinezii sunt, de fapt, în urma tuturor, din punct de vedere pandemic? Doctorul Carmen Dorobăţ a spus lucrurilor pe nume despre ce vedem în China. Potrivit medicului român, țara cu peste un miliard de locuitori are de-a face cu un val Omicron cu care Europa deja s-a confruntat.

„Cam aşa s-ar traduce, că este vorba de un val care peste noi a trecut, dar, bineînţeles, noi fiind şi sensibili în acest areal geografic, orice atitudine agresivă, chiar dacă vorbim de sectorul medical, nu este bine venită şi ea trebuie făcută cu bună-gândire şi înţelegere vizavi de populaţie pentru a nu ajunge la astfel de elemente care, bineînţeles, se pot revolta pentru că, pe bună dreptate, presiunea este atât de mare.”, a declarat epidemiologul Carmen Dorobăţ la Antena 3.

Cazurile de Covid-19 din Shanghai au atins un record. Restricțiile au devenit de nesuportat

Pandemia nu poate fi oprită brusc, ci doar ținută sub control

Întrebată fiind dacă este posibil să se creeze o nouă tulpină sau vorbim de ultimul strănut al pandemiei, specialista în boli infecțioase a spus că nu putem vorbi de așa ceva.

„Noi acum, de exemplu, suntem şi în pandemie de HIV, dar pe care încă o stăpânim. Aşa şi cu Omicronul, şi cu toate celelalte variante care ar fi posibile să vină de aici încolo. Important este să avem ştiinţa să stăpânim această pandemie şi deloc să avem vreodată asemenea aşteptări să o oprim şi, în special, să o oprim brusc. Acest lucru nu se întâmplă niciodată într-un fenomen epidemiologic. Deci, încet-încet, pandemia îşi va relua un curs pe care noi să îl putem prevedea şi, în acelaşi timp, să îl putem stăpâni din punct de vedere medical.”, a explicat medicul.

Odată cu instalarea sezonului cald, Carmen Dorobăţ crede că, deocamdată, nu trebuie să ne temem de un nou val pandemic. Cu toate acestea, experta nu exclude posibilitatea să apară o nouă variantă. „Important este să ştim să o stăpânim”, a punctat epidemiologul român.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...