Ce spune Iohannis despre creșterea vârstei de pensionare. Anunțul președintelui așteptat cu nerăbdare de români

Raluca Juncu 10.01.2020, 14:48
Ce spune Iohannis despre creșterea vârstei de pensionare. Anunțul președintelui așteptat cu nerăbdare de români

Într-o întrevdere cu premierul Ludovic Orban, Klaus Iohannis a făcut ultimele precizări cu privire posibilitatea prelungirii vârstei de pensionare. Deși Raluca Turcan spunea că pe masa Guvernului se află un proiect de lege care prevede posibilitatea creșterii vârstei de pensionare. De asemenea, vicepremierul a mai adăugat că măsura va intra în vigoare doar în cazul în care există o susținere mare pentru această idee.

Klaus Iohannis, despre vârsta la care românii pot ieși la pensie

Deși măsura liberalilor a fost inițial de a prelungi vârsta de pensionare în România, Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că nu se doreștede fapt acest lucru.

„Nu este adevărat! Noi nu dorim să creştem vârsta de pensionare, ea rămâne aşa cum este stabilită. Însă pentru persoanele care doresc să muncească mai mult se va crea posibilitatea legală pentru a face acest lucru. Încă o dată, este o opţiune, nu este o obligaţie”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a transmis că prelungirea vârstei de pensionare rămâne o alegere opțională, la care pot apela cei care își doresc să mai rămână încă în sistem să activeze.

Klaus Iohannis, despre proiectul de lege care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 65 de ani la 70 de ani. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis, despre proiectul de lege care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 65 de ani la 70 de ani. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Cunosc personal multe persoane care ar vrea să continue, dacă ar fi posibil, să lucreze peste vârsta de pensionare. Şi atunci a apărut discuţia, la care recunosc că am participat, să se dea, în perspectivă, posibilitatea acestor persoane să rămână mai mult timp în sistem. În acest fel, în primul rând, s-ar atenua deficitul de forţă de muncă. În al doilea rând, persoanele apte şi disponibile să lucreze mai mult, şi care sunt, de regulă, foarte bine calificate, vor avea posibilitatea să o facă”, a declarat astăzi Klaus Iohannis. 

Totodată, șeful statului spune că el vede cu ochi buni această prelungire, în contextul în care România se confruntă, la fel ca și alte state, cu un deficit major de lipsă de personal calificat.

Iohannis mai subliniază că deși social-democarții au transmis că se dorește prelungirea vârstei de pensionare, nu este de fapt vorba despre o prelungire.

„Subliniez un lucru foarte, foarte important: nu vorbim de creşterea vârstei de pensionare. Am văzut că de la PSD, imediat, au sărit unii în sus că noi vrem să creştem vârsta de pensionare”, a spus el, potrivit adevarul.ro.

Proiectul de lege în cauză care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 65 de ani la 70 de ani va fi opțional și doar pentru anumite domenii, cum ar fi: Sănătate, Educație și Cercetare. De exemplu, în domeniul educației, o profesoară care ar trebui să iasă obligatoriu la pensie la 65 de ani, ar putea opta pentru pensionarea la 70 de ani, având astfel oportunitatea de a mai preda încă cinci ani.

Urmăriți Impact.ro și pe