Ce spune Guvernul despre amânarea plății ratelor. Răspunsul așteptat cu mare interes de români în această perioadă

Raluca Juncu 31.03.2020, 10:27
Ce spune Guvernul despre amânarea plății ratelor. Răspunsul așteptat cu mare interes de români în această perioadă

Guvernul a luat o decizie privind amânarea ratelor la bănci, în contextul epidemiei de coronavirus care îngreunează situația economică actuală. Dat fiind faptul că mai multe arii de activitate și-au suspendat temporar activitatea, BNR a flexibilizat cadrul prudenţial pentru bănci şi instituţiile financiare nebancare astfel că amânarea la plată a ratelor.

Update, 31 martie, ora 10.20. În cele din urmă, Guvernul a publicat ordonanța. Două sunt adăugările față de forma inițială: cei care aveau restanțe până la data de 17 martie (cea a decretării stării de urgență) nu pot beneficia de această suspendare. De asemenea, se precizează clar că suspendarea se aplică exclusiv celor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia actuală (pandemia).

Update, 30 martie, ora 18.15. Ordonanța de Urgență care se referă la amânarea ratelor pentru români va fi modificată. Publicarea acesteia în Monitorul Oficial a fost amânată. ”Sunt câteva clarificări care au fost omise. Discuța despre dobîndă la dobândă… Nu se mai capitalizează pentru creditele ipotecare. (…) . Am extins și perioada până la cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe să facă cerere către bancă”, a spus Minstrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Update, 26 martie, ora 21.38. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu spune că ratele românilor vor fi suspendate momentan, la cerere și a explicat care sunt persoanele care pot beneficia de această hotărâre de Guvern. Cîțu spune că cererea trebuie făcută pe parcursul stării de urgență și că termenul limită la care trebuie reluată plata este de 31 decembrie 2020.

”Suspendarea plății se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia de COVID-19. Este o plajă largă de persoane fizice care vor putea să acceseze această facilitate.

”Pot să beneficieze de această ordonanță și persoanele fizice și cele juridice care au calitate de împrumutat în contractele de credit. Se suspendă la cererea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020. Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane care doresc doar să suspende doar pe o perioadă de o lună, două sau trei luni”, a precizat Ministrul de Finanțe.

Amânarea ratelor la creditele bancare. Deciziile Guvernului

Guvernul va adopta joi o ordonanţă de urgenţă care va permite amânarea plăţii ratelor pe o perioadă de nouă luni, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice, a declarat, miercuri, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, la Realitatea Plus, scrie Mediafax.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice dorește amânarea ratelor bancare pentru 9 luni. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice dorește amânarea ratelor bancare pentru 9 luni. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În contextul creșterii numărului de îmbolnăviri de coronavirus înregistrate pe teritoriul românesc, precum și sporirea măsurilor de combatere a acestora, Guvernul anunța, inițial, o relaxare fiscală, atât pentru companii cât și pentru persoane fizice, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni.

„Este o decizie a Asociației Europene a Băncilor. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o soluție pentru tot sistemul bancar, pentru toți clienții”, a declarat Florin Cîțu, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

În ședința de executivului de joi se va discuta exact perioada care va fi admisă pentru întârzierea ratelor bancare. Florin Cîțu spune că această perioadă s-ar putea extinde mai curând pe o perioadă de 6 luni decât de 3.

Declarația Ministrului de Finanțe vine în contextul anunțului de la BNR care permite amânarea platelor la ratele bancare, fără ca acest lucru să transforme clienții în rău-platnici.
În cadrul declarațiilor din cadrul conferinței de presă de marți, Ludovic Orban a subliniat că sistemului financiar-bancar românesc este de o importanță majoră în această perioadă, la fel cum este și întregului sistem economic în ansamblu.

„Vreau să spun un lucru simplu, care trebuie înţeles de toţi oamenii: de sănătatea sistemului financiar-bancar depinde sănătatea economiei. În momentul în care sistemul financiar-bancar nu mai pompează bani în economie, nu mai împrumută companiile, nu mai împrumută cetăţenii, nu mai împrumută statul pentru cheltuielile publice, economia este într-o problemă extrem de gravă”,a spus Orban.

Urmăriți Impact.ro și pe