EXCLUSIV

Ce spune Gheorghe Turda despre reintroducerea serviciului militar: „Chiar era nevoie, lipsa armatei i-a dezumanizat pe bărbați” EXCLUSIV

Simona Ecovoiu 08.12.2021, 20:09
Ce spune Gheorghe Turda despre reintroducerea serviciului militar: „Chiar era nevoie, lipsa armatei i-a dezumanizat pe bărbați” EXCLUSIV

Se revine la serviciul militar, după o pauză de 14 ani? În timp ce acest proiect de lege este dezbătut la nivel înalt, solistul Gheorghe Turda, general de brigadă în rezervă, își freacă deja mâinile de bucurie. Marele cântăreț susține că armata îi face pe bărbați mult mai puternici și mai pregătiți pentru viața de familie: „Mai întâi făceai Armata, apoi te însurai, așa era pe vremea mea. Deveneai mai bărbat, mai puternic!”, ne-a declarat el, pentru impact.ro.

Gheorghe Turda, despre reintroducerea serviciului militar

Gheorghe Turda (65 de ani) poartă și acum cu mândrie uniforma de general de brigadă, chiar dacă a fost trecut în rezervă. “Sunt singurul general dintre artiştii ţării şi singurul artist dintre generali”, susținea el, într-un interviu tv. Gheorghe Turda privește cu optimism proiectul de lege privind reintroducerea stagiului militar, chiar dacă este pe bază de voluntariat și plătit, nu ca pe vremuri, când erai înrolat obligatoriu, după anii de liceu:

Sunt cu totul de acord cu stagiul militar, chiar era nevoie, lipsa armatei i-a dezumanizat pe bărbați. Armata te face mai stăpân pe tine. În armată era o atmosferă foarte frumoasă, o socializare între tineri, eram foarte uniți, săritori, ne ajutam reciproc.

”Pe noi, studenții de la Conservator, nu ne puneau să curățăm cartofi”

În calitate de studenți la Conservator, solistul Gheorghe Turda și colegii lui erau cu mult mai protejați, decât alți soldați, pe perioada stagiului militar:

Pe noi nu ne puneau să curățăm cartofi, nu ne puneau comandanții la munci grele, dar făceam instrucție, tehnică. E bună ideea reintroducerii stagiului militar, bărbații vor fi mai bărbați, vor deveni mai rezistenți la frig și la stres, își vor învinge frica. E foarte bine să faci Armata, înainte să te însori. Cum e să te plângi soției că ți-au înghețat picioarele sau că plasa de cumpărături e prea grea și să ți-o care ea, așa cum am mai văzut? Rușinos! Pe vremea mea, te însurai doar după ce veneai din armată. Ca să fii pregătit pentru viața de familie.

Gheorghe Turda, despre reintroducerea serviciului militar
Artistul Gheorghe Turda

Gheorghe Turda a cântat la Roma, de 1 Decembrie, alături de Dan Bălan, de la O-Zone

Solistul Gheorghe Turda a revenit ieri de la Roma, unde a susținut un concert, cu prilejul Zilei de 1 Decembrie:

Au mai cântat, alături de mine, Aurel Moldoveanu și solistul Dan Bălan, de la O-Zone. La concertul desfășurat un teatru din Roma au asistat 3.000 de spectatori, intrarea a fost gratuită. Un spectacol superb, am fost aplaudați!, ne-a mai declarat Gheorghe Turda, pentru impact.ro

Nicolae Ciucă vrea din nou armată pentru tineri

Conform proiectului prim-ministrului Nicolae Ciucă, serviciul militar se va baza pe un sistem de voluntariat, mai ales pentru generațiile tinere, pe baza unui contract de 4 ani. În cazul rezerviștilor, contractul s-ar limita la o perioadă de numai 3 ani. Premierul urmărește dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române. Acest serviciu militar va fi efectuat pe bază de voluntariat și există intenția ca tinerii să fie retribuiți.

Serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România din anul 2007. În România comunistă, serviciul mili­tar era obligatoriu pentru toți cetățenii români. Bărbații puteau fi chemați pentru îndeplinirea serviciului militar, de la 20 la 50 de ani. Cei admiși la facul­ta­te făceau armata la “termen redus”, stagiul lor fiind de doar 9 luni, în comparație cu 12 luni, cât era obligatoriu stagiul militar pentru ceilalți tineri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...