Inteligența artificială a făcut, de curând, o descoperire uluitoare. Se pare că forma inimii poate spune multe despre starea sănătății. Află, din rândurile de mai jos, ce persoane sunt predispuse la viitoare boli cardiace. Puțini specialiști din medicină bănuiau asta!
Un studiu realizat de specialiștii de la Universitatea Stanford din California arată că forma inimii tale ar putea spune ce șanse ai să dezvolți, de-a lungul vieții, boli cardiace.
Experții au descoperit că persoanele care au inimi rotunjite, în formă de sfere, sunt mai predispuse să dezvolte în viitor cardiomiopatie. Este vorba de o „boală a mușchiului cardiac care face ca inima să pompeze mai greu sângele către restul corpului”, a transmis Mayo Clinic.
Cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), cercetătorii au analizat aproape 39.000 de RMN-uri ale unor inimi sănătoase. De asemenea, cercetătorii au examinat o mare bază de date biomedicale care include date de la 500.000 de participanți din Marea Britanie.
În cadrul analizei, publicat în revista Med, experții au măsurat rotunjimea ventriculului stâng, o cameră a inimii de obicei în formă de con care pompează sângele bogat în oxigen către organism.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Ulterior, cercetătorii s-au uitat pe dosarele de sănătate ale participanților pentru a descoperi care dintre ei aveau anumiți markeri genetici pentru boli cardiace.
Astfel, aceștia și-au dat seama că persoanele care au inima rotunjită, sau de formă mai rotundă, sunt mai predispuse pentru a dezvolta acest tip de afecțiuni.
„Cei mai mulți oameni care practică cardiologia sunt conștienți de faptul că, după ce cineva dezvoltă o boală de inimă, inima va arăta mai sferică”, a precizat Dr. Shoa Clarke, cardiolog preventiv și instructor în cadrul departamentelor de medicină și pediatrie de la Stanford School of Medicine, într-un comunicat de presă care anunță rezultatele.
Citește și Veste bună dată de CNAS medicilor. Vor primi bonificaţii „mai mari”!
Așa cum precizam și mai sus, forma inimii se poate modifica și în timp. Cardiologii de la Cedars-Sinai susțin că aceasta poate deveni mai rotundă mai ales după un eveniment cardiac major, cum ar fi un atac de cord.
„O schimbare a formei inimii poate fi un prim semn de boală”, a declarat Christine M. Albert, MD, MPH, președinte al Departamentului de Cardiologie din cadrul Institutului Smidt Heart.
„Înțelegerea modului în care o inimă se schimbă atunci când se confruntă cu o boală – împreună cu faptul că acum dispunem de imagistică mai fiabilă și mai intuitivă pentru a susține aceste cunoștințe – reprezintă un pas critic în prevenirea a două boli care schimbă viața.”, a mai adăugat experta.