Ce spun Viorica Dăncilă și noul ministru de Interne despre protestul din 10 august: eveniment nefericit sau lovitură de stat?

Alexandru Ioanid 25.07.2019, 10:42
Ce spun Viorica Dăncilă și noul ministru de Interne despre protestul din 10 august: eveniment nefericit sau lovitură de stat?

La aproape un an de la protestul pașnic din 10 august, din Piața Victoriei, reprimat violent de jandarmi, niciun oficial nu a fost tras la răspundere. Întrebați despre acele evenimente, mai-marii țării au, chiar și acum, păreri împărțite.

A trecut aproape un an de la momentul 10 august 2018 – cunoscut și sub numele de protestul diasporei. Aproape 100.000 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei pentru a protesta pașnic împotriva guvernării PSD și pentru a cere demisia celor care ar fi vrut legi de modificare a Codurilor Penale pentru propriul interes.

Protestul a fost, însă, reprimat violent de jandarmi. Acționând la ordin, jandarmii, ajutați de trupele speciale din MAI, au evacuat Piața Victoriei și s-au folosit de gaze lacrimogene și bastoane.

Au fost gazați atunci inclusiv copiii care veniseră împreună cu părinții. La aproape un an de zile, nimeni nu a fost tras la răspundere. Au fost depuse sute de plângeri penale, dar ancheta înaintează greu.

Ce spune Viorica Dăncilă despre protestul din 10 august

Premierul Viorica Dăncilă vorbește, la aproape un an de zile, de o posibilă lovitură de stat. Șefa Guvernului insistă că protestatarii au încercat să intre în clădirea Guvernului. Întrebată, însă, cine a ordonat evacuarea mulțimii adunate în Piața Victoriei, Viorica Dăncilă afirmă că nu știe mai multe pentru că era…în concediu, potrivit Digi24.

„În momentul în care se încearcă intrarea în Guvernul României, se forțează intrarea în Guvernul României, eu cred că acest lucru seamănă cu o lovitură de stat. Poate cei care au fost în Piața Victoriei au reclamat anumite lucruri, poate aveau dreptate, nu știu acest lucru, eram în concediu. Dar eu știu un lucru: că au încercat să intre în clădirea Guvernului României. Uitați-vă în orice stat membru al UE, dacă cineva forțează și încearcă să intre în Guvern, cum ați cataloga acest lucru? (…) În momentul în care prin violență încerci să intri în clădirea Guvernului, acest lucru e de neacceptat”
Viorica Dăncilă, premierul României

Premierul susține că nu știe cine a greșit, dar dacă e cineva vinovat, atunci trebuie să plătească.

„Uitați-vă un pic la ce s-a întâmplat cu vestele galbene în Franța. Să facem un pic de comparație și să vedem: Li se permitea să intre în clădirea Guvernului sau să intre, eu știu, în altă parte, prin forță? Nicăieri în lume nu este permis acest lucru. Jandarmeria trebuie să își facă datoria. Dacă unii au avut exces de zel, atunci cred că justiția îi va sancționa. Este important ca legea să fie respectată, indiferent dacă e în cadrul forțelor de ordine sau al persoanelor care protestau acolo. Cei care au făcut acest lucru trebuie să plătească, cum trebuie să plătească și cei care au bătut-o pe jandarmeriță, trebuie făcută o analiză”
Viorica Dăncilă, premierul României

„Un eveniment nefericit”

Incidentele violente din Piața Victoriei, din 10 august, au fost comentate și de noul ministru de Interne, Nicolae Moga. Acesta crede că totul a fost…”un eveniment nefericit”

”Un eveniment nefericit. Lucrurile au fost combinate. Cer ca niciun cetăţean să nu mai fie bătut de un  jandarm atât timp cât respecta legea, dar niciun jandarm să nu mai fie jignit sau bătut de către un cetăţean care încalcă legea. Ne place modelul din UE, atunci stăm de vorbă şi o să facem aşa cum e acolo. Deocamdată, avem regulamente care trebuie respectate cu stricteţe”
Nicolae Moga, ministru de Interne

Ancheta în cazul evenimentelor din 10 august înaintează foarte greu. Mai mulţi şefi din Jandarmerie şi coordonatorii intervenţiei din Piaţa Victoriei din 10 august au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu şi participaţie improprie la purtare abuzivă. Ar putea fi trași la răspundere șefii Jandarmeriei , Ionuţ Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, dar şi Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei din Piaţa Victoriei.

Ei încă nu au fost trimiși în judecată, dar dosarul care le vizează pe cele șapte persoane care i-ar fi agresat pe cei doi jandarmi a ajuns în instanță. Ei sunt acuzați și de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce femeii jandarm i-a fost furată arma.

Urmăriți Impact.ro și pe