EXCLUSIV

Ce spun producătorii români despre ideea Guvernului de a reduce prețurile la alimentele de bază. Mesajul pe care Ciolacu trebuie să-l vadă EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 20.06.2023, 14:22
Ce spun producătorii români despre ideea Guvernului de a reduce prețurile la alimentele de bază. Mesajul pe care Ciolacu trebuie să-l vadă EXCLUSIV

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRC) a fost chemată, astăzi, la Guvern pentru discuții. Întâlnirea are loc în contextul în care, după prima ședință de Guvern, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Executivul va lua o serie de măsuri menite să reducă prețurile la alimentele de bază. Deocamdată nu a fost anunțată o listă a produselor care vor avea un preț mai mic în urma acestor discuții. Impact.ro a stat de vorbă cu Aurel Popescu, președintele ROMPAN, care spune că schimbările de prețuri trebuie să survină doar din modificarea adaosului comercial practicat de marile supermarketuri.

„Noi nu avem de unde să reducem pentru că noi lucrăm la limită”

Mai multe industrii din România au avut probleme majore din cauza creșterii prețurilor la energie, dar și la materie primă. Intenția Guvernului de a ieftini produsele de bază vine într-o perioadă în care oricum producătorii comercializau la un preț minimal de la poarta fabricii. Deși lista produselor nu a fost încă stabilită, putem presupune că produsele de panificație sau laptele sunt considerate esențiale în orice gospodărie. Ori tocmai aceste industrii nu pot să mai reducă din preț.

„Dacă se face așa ceva să nu zică marile rețele reduceți prețul cu cât am redus eu adaosul comercial. În general, cam așa se practică când este poziția de forță. Vă dați seama că noi nu avem de unde să reducem pentru că noi lucrăm la limită. Eu nu cred că ține o asemenea măsură, dar este problema dumnealor. În ceea ce ne privește pe noi, producătorii, noi nu avem de unde reduce aceste așa-zise profituri, pentru că nu sunt.

Să vă dau un exemplu, noi am cumpărat grâu când era 1700 de lei tona, acum e 1000. Grâul acela eu îl am pe stoc, marile rețele spun să reducem prețul pentru că s-a redus prețul la grâu. Un gospodar își cumpără pe un an de zile, așa se practică, de unde să îi reduc prețul când nu am posibilitatea. Probabil că Guvernul o să ne cheme și pe noi, pentru că nu este atât de simplu.”, a declarat președintele ROMPAN pentru Impact.ro.

„Licitațiile pentru marile lanțuri de magazine se organizează ori pe toată Europa sau zonal”

Economiștii spun că și marii retaileri au un plan de afaceri bine stabilit și nu pot modifica adaosul de pe o zi pe alta. Dacă în industria panificației materia primă vine în proporție de 95% din România, în cea a cărnii, vine din import. De asemenea, în industria laptelui deja se practica un preț minimal pe litrul de lapte la poarta fabricii. Măsura propusă de noul Guvern ar trebui, în aceste condiții, sprijinită cu bani de la Guvern, cel puțin pentru parte din actorii implicați în lanțul de aprovizionare, însă Marcel Ciolacu nu a menționat acest subiect.

„Urgenţa maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanţul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea preţurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie. Vreau să discutăm despre această schemă cu marele lanţuri de magazine, cu producătorii, cât şi cu distribuitorii. Trebuie să convenim un efort comun, astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. Este un gest obligatoriu faţă de toţi oamenii care au suportat efectele unei inflaţii înalte în ultimul an. Acum este important să ducem inflaţia la o singură cifră cât putem de repede, dar la fel de important este să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”, a declarat Marcel Ciolacu.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Multe industrii depind de importuri, ori aici nu se poate interveni asupra prețului la nivel internațional, ceea ce, în cazul în care va fi luată o astfel de măsură, ar putea duce la o penurie de alimente de bază. Este cazul Ungariei, unde, în momentul plafonării prețurilor la anumite alimente, acestea au dispărut de pe rafturile supermarketurilor.

„Noi lucrăm numai cu grâu românesc, făină românească, nu avem probleme. Cei de la carne lucrează cu materie primă din import pentru că nu mai avem porci din cauza pestei porcine. Acum licitațiile pentru marile lanțuri de magazine se organizează ori pe toată Europa sau zonal (de Est, de Vest, Centrală). Să dau un exemplu, a câștigat un polonez să dea pâinea la o mare rețea de magazine, el dă și în Polonia, și în România, și în Bulgaria, și în mai multe țări. Vă dați seama că la noi se dorește într-un fel, în alte țări în alt fel, este complicată problema.”, mai precizează Aurel Popescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...