Ce spun medicii despre riscurile vaccinului AstraZeneca. Cine sunt cei mai expuși la riscuri

Ioana Bucur 07.04.2021, 23:44
Ce spun medicii despre riscurile vaccinului AstraZeneca. Cine sunt cei mai expuși la riscuri

Specialiștii EMA au recunoscut că se poate vorbi despre o legătură între ser și apariția cheagurilor de sânge, dar ce înseamnă, de fapt, anunțul făcut miercuri de Agenția Europeană a Medicamentului? Ce spun medicii despre riscurile vaccinului AstraZeneca. Cine sunt cei mai expuși la riscuri.

Ce spun medicii despre riscurile vaccinului AstraZeneca

Ce spun medicii despre riscurile vaccinului AstraZeneca? Ce e de înțeles după anunțul făcut miercuri de reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului (EMA) cu privire la legătura de cauzalitate între serul produs de AstraZeneca și formarea cheagurilor de sânge? Adrian Marinescu, medic la Spitalul Matei Balș, a explicat care sunt variantele pe care le au cadrele medicale, dar și oamenii de rând.

„Cred că datele din ultimul timp stabilesc o relaţie de cauzalitate între vaccin şi tromboze, numai că aceste cazuri sunt foarte rare şi acest lucru se vede în statistică. Cred că ar trebui să privim lucrurile în felul următor: orice medicament, orice vaccin, are şi reacţii adeverse notabile”, a explicat medicul, la Antena 3.

Concluziile raportului EMA susțin că se poate vorbi despre existența unei legături între formarea cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, precizând că apariția acestora este un efect advers din categoria celor foarte rare și care va fi adăugat în prospectul vaccinului. Comisia de siguranță a precizat că beneficiile în prevenirea Covid-19 depășesc riscurile, așa că se recomandă folosirea acestuia în continuare. Marinescu a explicat că, analizând concluziile EMA, se poate face „un profil al pacientului cu risc”.

„Trebuie să stabilim dacă sunt factori preexistenţi, care pot fi potenţaţi de vaccin. Şi atunci este de discutat. Ce se spune despre tineri, despre cei până în 55 de ani, şi despre faptul că femeile au o probabilitate mai mare sunt, deocamdată, doar constatări. Nu există o explicaţie. Nu s-a stabilit mecanismul exact prin care se produc aceste cazuri. Dar e clar că trebuie să fim prudenţi…”, a adăugat medicul Adrian Marinescu, pentru aceeași sursă.

Medicul Adrian Marinescu a explicat cand am putea renunta la masca de protectie
Medicul Adrian Marinescu

„Din păcate, avem doar câteva variante de vaccin”

Întrebat dacă vaccinarea populației cu serul produs de AstraZeneca ar trebui să meargă înainte sau să fie suspendată, în contextul în care un număr uriaș de români a renunțat la programări, medicul a punctat că avem la dispoziție un număr mic de variante de vaccin și că efecte adverse, tot foarte rare, apar și la Pfizer și Moderna.

„Din păcate, avem doar câteva variante de vaccin.Dacă ne uităm la variantele bazate pe ARN mesager (n.r. – vaccinurile Pfizer şi Moderna), şi acolo sunt efecte adverse, tot foarte rare. Şi atunci, ne gândim: avem cu ce să le înlocuim? Cât timp nu există date oficiale şi indicaţii clare de a nu face vaccinul, cred că punem în balanţă beneficiile versus riscurile, mici, care pot să apară. Aici e de discutat”, a răspuns medicul.

La scurt timp după publicarea concluziilor Comisiei de siguranță a Agenției Europene a Medicamentului, s-au anunțat condițiile în care rapelul cu AstraZeneca e anulat în România. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că românii care au avut sau vor avea probleme de coagulare după ce au primit prima doză a serului nu vor mai face și rapelul.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...