Ce spun analiștii economici despre creșterea cu 40% a pensiilor. Adevărul din spatele declarațiilor făcute de premierul desemnat Florin Cîțu

Raluca Juncu 10.03.2020, 12:44
Ce spun analiștii economici despre creșterea cu 40% a pensiilor. Adevărul din spatele declarațiilor făcute de premierul desemnat Florin Cîțu

Ministrul demis al Finanțelor Publice a făcut luni declarații cu privire la majorarea pensiilor și în ce context se va realiza aceasta. Este prevăzută acum o creștere de 40% a pensiilor, începând cu data de 1 septembrie.

Florin Cîțu: „Legislația este respectată”

Florin Cîțu, Ministrul demis al Finanțelor și propunerea de premier a Președintelui Klaus Iohannis a transmis luni că majoarea pensiilor cu 40% se va realiza întrucât există bani prevăzuți în bugetul de stat pentru a acest lucru. El precizează că deși „legislația este respectată” ar fi posibilă o modificare a actului normativ, în eventualitatea unei recesiuni economice.

Rămâne de văzut dacă vor mai fi majorate pensiile românilor. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Rămâne de văzut dacă vor mai fi majorate pensiile românilor. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Să presupunem că există riscul ca România să intre în recesiune. Nu vă interesează că ar da faliment zeci de mii de firme şi că ar intra oamenii în şomaj? Dacă România intră într-o criză economică, avem mai multe probleme: o să avem şomaj, o să avem bani mai puţini la venit. Banii sunt în buget, legislaţia este respectată”, a explicat Florin Cîţu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Ministrul demis mai subliniază faptul că social democrați au aprobat legea privind majorarea pensiilor fără o sursă de finanțare concretă, cu un impact negativ de 24 de miliarde de lei în bugetul de stat pentru anul în curs.

„În legea pensiilor – şi aici vedeţi iresponsabilitatea şi incompetenţa celor de la PSD, pentru că au trecut o lege a pensiilor prin Parlament care arată un impact negativ de 24 de miliarde de lei în 2020. A trebuit să preiau această gaură de 24 de miliarde, să fac rost de bani să-i pun în buget. Despre asta vorbim.

Acesta este efectul. Deci 2,5% din PIB, să faci rost de bani şi să plăteşti doar la pensii suplimentare. Ştiţi cât este gaura pe care ne-au lăsat-o pentru anul viitor? 51 de miliarde de lei aproape. Deci, au aprobat o lege fără sursă de finanţare, nu este asumată. Este un proiect de lege pe care l-au aruncat asupra noastră”, a adăugat ministrul demis al Finanţelor Publice.

Opiniile economiștilor. „Un obiectiv greu de atins”

Mai mult, analistul economic, Adrian Bența, consideră situația actuală deja ar putea conduce către o criză de ordin financiar. Și specialistul economic Mircea Coșea spune că majorarea pensiilor devine un obiectiv greu de atins.

„Mărirea pensiilor cu 40% la 1 septembrie devine un obiectiv foarte greu de atins. Este unul dintre cele mai complicate momente pe care le parcurge România în ultimii 10-15 ani din punct de vedere economic”, este de părere analistul economic Mircea Coșea.

Urmăriți Impact.ro și pe