Ce semnificație are Ziua Recunoștinței, sărbătoarea care îi aduce pe americani împreună

Daria Petrescu 26.11.2020, 09:54
Ce semnificație are Ziua Recunoștinței, sărbătoarea care îi aduce pe americani împreună

Ziua Recunoștinței este una dintre cele mai importante sărbători pentru americani. Anul acesta, pe 26 noiembrie, americanii sărbătoresc așa cum fac de fiecare data, alături de cei dragi. Pe lângă faptul că această sărbătoare are rolul de a-I aduce pe americani împreună, ea are și o semnificație aparte, despre care nu foarte multă lume știe. Iată tot ce trebuie să știi despre această zi specială.

Ce semnificație are Ziua Recunoștinței

Ziua Recunoștinței este o sărbătoare anuală de o zi, cunoscută și sub numele de Thanksgiving Day. Se ține în cea de-a patra joi a lunii noiembrie în Statele Unite ale Americii şi în cea de-a doua zi de luni a lui octombrie în Canada, scrie Mediafax.

Ziua Recunoștinței este considerată sărbătoare națională și în  Olanda, Filipine și Liberia. Sărbători asemănătoare sunt și în Germania, Japonia, Marea Britanie și India.

În această zi, americanii îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an. Are un puternic character laic și rădăcini istorice în tradițiile religioase. Ziua recunoștinței, în primul rând, o sărbătoare a familiei, în care rudele, reunite, sacrifică un curcan în semn de mulțumire pentru anul care se apropie de final.

În Statele Unite, majoritatea afacerilor sunt închise joi și vineri

Curcanul trebuie să fie mare și bine rumenit. De obicei pasărea este umplută cu tot felul de legume.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Tradiția curcanului de ”Ziua Recunoștinței” vine de la Benjamin Franklin care a decis că această pasăre va fi simbolul sărbătorii.

Americanii participă în această perioadă la acţiuni caritabile. Aceştia colectează bani sau pregătesc hrană pentru cei săraci în locuri special amenajate.

Curcanul nu este singura mâncare aflată de Thanksgiving Day pe masa americanilor. În această zi, ei mai pot consuma cartofii piure, cartofii dulci, porumb, plăcinta cu dovleac și jambon.

Tot în Statele Unite, majoritatea afacerilor sunt închise joi și vineri pentru a permite angajaților să petreacă mai mult timp cu familia și cu prietenii. Mai mult, în această zi se organizează parade, cu ocazia cărora defilează de obicei fanfare școlare și se prezintă diferite care alegorice.

În această zi, singurele care rămân deschise sunt magazinele. După Thanksgiving Day urmează Vinerea Neagră – Black Friday, ziua cu cele mai mari reduceri din an.

Cum a apărut Ziua Recunoștinței

În Regatul Unit, Thanksgiving nu este așa o zi importantă, însă, această zi se sărbătorește în biserici și în sate într-o duminică după strângerea recoltei.  Această sărbătoare a fost preluată de primii coloniști sosiți în Lumea Nouă.

Ziua Recunoștinței a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure.

Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a patra zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a americanilor. Acest lucru s-a întâmplat în decembrie 1941.

Spre deosebire de SUA, în Canada lucrurile stau altfel. Povestea spune că britanicul Martin Frobisher încerca să găsească o cale spre Orient. Nu a reușit, dar s-a stabilit în Canada.

El a ținut o ceremonie pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru faptul că a supraviețuit unei călătorii atât de lungi. Alți coloniști sosiți ulterior au continuat tradiția. Se întâmpla în  anul 1578.

Urmăriți Impact.ro și pe