Ce semnificație are vineri 13, de fapt? Legătura nebănuită cu Cina cea de Taină

Emanuela Pană 13.01.2023, 15:51
Ce semnificație are vineri 13, de fapt? Legătura nebănuită cu Cina cea de Taină

Ziua de vineri 13 este un adevărat coșmar pentru superstițioși, fiind însoțită, deseori, de stigmatul ghinionului. Pentru a evita nenorocirile cu care se crede că vine la pachet această zi, multe persoane refuză să-și părăsească locuințele. Iată ce semnificație are vineri 13, de fapt și care este legătura cu Cina cea de Taină.

Vineri 13, zi cu ghinion. De unde vine superstiția?

În credința populară, ziua de vineri 13 este o zi fatală în care se petrec nenorociri. Persoanele superstițioase nu au curajul să întreprindă nimic în această zi ghinionistă, ca de exemplu să încheie anumite contracte sau să pornească într-o călătorie. Ba mai mult, unii evită chiar să iasă din casă.

Fobia de numărul 13 poarte denumirea de Triskaidekafobie, iar, în unele cazuri, ea este declanșată de experiențe de panică sau de condiții genetice. Persoanele care experimentează această frică irațională de numărul 13 evită sub orice formă să îl folosească.

Cel puțin o zi de vineri din anul calendaristic cade pe data de 13, însă ea poate să apară chiar și de trei ori în același an, cum s-a întâmplat, de pildă, în 2015, când „Vinerea 13“ a fost în februarie, martie și noiembrie. Mai mult, CNN relatează că probabilitatea ca data de 13 să cadă într-o vineri este mai răspândită decât în oricare altă zi a săptămânii.

Ce semnificație are vineri 13, de fapt?

Ziua de vineri 13 a fost privită întotdeauna drept o zi cu caracter nefast, o zi prevestitoare de semne rele și aducătoare de necazuri. Numărul 13 și zilele de vineri sunt ambele asociate cu ghinionul, iar combinația dintre cele două îi face pe superstițioși să tremure de fircă.

Când vine vorba de ghinion, în cultura occidentală există puține superstiții la fel de răspândite precum aceea a zilei de vineri 13. Alături de teama irațională de pisici negre sau de oglinzi sparte, mulți oameni privesc cu neliniște zilele din calendar care prevestesc faptul că urmează o astfel de zi.

Astăzi este vineri 13 și, potrivit superstițiilor, se presupune că este cea mai nenorocoasă zi posibilă. Totuși, care este motivul pentru care unii oameni cred cu tărie că în această zi li se va întâmpla ceva rău? Ca și în cazul altor superstiții care au evoluat de-a lungul timpului și de-a lungul culturilor, identificarea originilor precise ale zilei de vineri 13 reprezintă o misiune dificilă.

Citește și: Cele mai cunoscute superstiţii ale românilor. De ce nu e bine să te întorci din drum, de fapt

Originile unei superstiţii extrem de răspândite

Multe persoane consideră că motivul ghinionului purtat de numărul 13 provine, de fapt, din Biblie. Se crede că Iuda Iscarioteanul, trădătorul lui Iisus, a fost al 13-lea oaspete care s-a alăturat la Cina cea de Taină. Ideea potrivit căreia este semn rău dacă 13 persoane se așează la masă s-a păstrat până în zilele noastre.

Ce semnificatie are vineri 13, de fapt
De unde provine superstitia Vineri 13

Pentru a evita această situație și pentru a nu atrage ghinionul asupra lor, oamenii apelează la tot felul de trucuri, cum ar fi așezarea unui urs de pluș pe al 14-lea scaun. O altă explicație pentru care unii dintre noi consideră ziua de vineri 13 ghinionistă constă în faptul că Mântuitorul a fost răstignit într-o zi de vineri. Astfel, se crede că, în asociere cu cifra 13, ziua de vineri nu poate aduce decât lucruri rele.

În cartea intitulată „Origini extraordinare ale lucrurilor cotidiene“, autorul (Charles Panati) trasează conceptul blestemului numărului 13 până în mitologia nordică. Legenda spune că zeul Loki a redus numărul zeilor nordici la 13 după ce l-a păcălit, în timpul unui banchet, pe zeul Hodur să-l ucidă pe fratele său Baldr, zeul luminii, bucuriei și bunătății.

Superstiția a luat proporții nebănuite, astfel că, în prezent, în unele hoteluri nu există camera 13, în vreme ce multe clădiri înalte „nu au“ etajul 13. Astfel, se trece de la 12 la 14. Mai mult, există companii aeriene care au scos de la locuri rândul cu numărul 13.

Prima mențiune despre caracterul nefast al zilei de vineri 13

În istorie, vineri 13 își are originile într-un eveniment de la curtea regelui Philip al IV-lea, iar prima mențiune despre caracterul nefast al acestei zile apare într-un manuscris ce datează din anul 1525, potrivit historia.ro.

În urmă cu mulți ani, Cavalerii Templieri din Franța, în frunte cu Jacques de Molay, au fost arestați din ordinul regelui Filip al IV-lea cel Frumos, iar proprietățile lor au fost confiscate. Acest lucru s-a petrecut într-o zi de vineri – 13 octombrie 1307 (a rămas în istorie ca „vinerea neagră“).

Evenimentele conexe din manuscris relevă, de asemenea, aspecte importante cu privire la rolul superstițiilor în viața de zi cu zi și implicarea divinității în procesul conștiinței, cum ar fi:

„Dacă te duci apoi la vânătoare în ziua aceasta și tu ești lovit accidental de o săgeată, nu este ghinion, este dreptate divină“.

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...