Ce semnificația are duminica de Florii. De ce avem această sărbătoare cu o săptămână înainte de Paște

Daria Petrescu, Radu Oprișan 25.04.2021, 09:08
Ce semnificația are duminica de Florii. De ce avem această sărbătoare cu o săptămână înainte de Paște

Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor este una dintre cele mai importante sărbători prăzmuite de credincioși înainte de Paște. De altfel, aceasta este sărbătoarea care prevestește Paștele, Învierea Domnului. Iată ce semnificație are duminica de Florii. De ce avem această sărbătoare cu o săptămână înainte de Paște.

Ce semnificația are duminica de Florii

Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, urmând o săptămână a Patimilor. De asemenea, de Florii se rememorează intrarea lui Isus în Ierusalim și se sărbătoresc cei care poartă numele de flori. De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Ziua Floriilor a mai fost numită și Duminica Stâlpărilor, datorită ramurilor de palmier sau finic, cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim. Sărbătoarea Floriilor a fost menționată pentru prima dată în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. De altfel, acesta a fost și orașul unde a fost sărbătorită pentru prima oară. Mai târziu a cuprins  întreaga lume creștină, fiind sărbătorită an de an, cu mare fast. Sărbătoarea Floriilor este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc.

Această zi este strâns legată de învierea lui Lazăr din Betania, minune făptuită de Isus și îndelung comentată de lumea întreagă.

Se spune că, această duminică îi pregăteşte pe oameni, pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morții.

„Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de “Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere, a explicat pentru MEDIAFAX, părintele Constantin Stoica.

Intrarea lui Isus în Ierusalim

„Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.

Sâmbăta din ajunul sărbătorii este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletele celor decedaţi, încheindu-se acum Sărindarele, adică pomenirea morţilor făcută în fiecare sâmbătă din Postul Mare. Sărbătoarea Floriilor este una de bucurie pentru întreaga creştinătate, dar cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeţii, a mai adăugat părintele Stoica pentru sursa citată.

An de an se fac procesiuni

Intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, după ce cu o zi înainte îl înviase pe Lazăr din morţi, este unul dintre cele mai importante momente. Ani la rând s-a vorbit despre fapta Lui, iar cu această ocazie s-au făcut procesiuni ce imită această minune despre care mulți au vorbit. Mulţimea era atât de uimită de minune, încât era convinsă că a venit vremea regelui prevestit de profeţi

Atunci, Iisus a intrat în cetate pe mânzul asinei. Se întâmplă ca în fiecare an, pelerinii, să reface drumul triumphal.

Intrarea lui Isus în Ierusalim

Ioan, Luca Matei şi Marcu sunt cei patru evangheliști care au povestit intrarea lui Isus Hristos în Ierusalim. Apostolii au întins hainele lor pe asin, pe ele şezând Mântuitorul în timpul acestei procesiuni. Acest lucru a fost precizat în Noul Testament.

Acest gest a fost interpretat de Sfinţii Părinţi ca fiind mărturisirea faptului că învăţătura apostolilor va aduce la ascultare toate neamurile de pe pământ.