Ce se va întâmpla dacă se măresc pensiile cu 40%. Anunțul pe care îl așteptau românii

Madlen Moraru 26.05.2020, 17:03
Ce se va întâmpla dacă se măresc pensiile cu 40%. Anunțul pe care îl așteptau românii

Dacă se măresc pensiile cu 40%, de acest drept ar putea beneficia nu mai puțin de 5 milioane de români. Totuși, este o temă atent dezbătută în rândul guvernanților. Pentru ca majorarea să devină într-adevăr o realitate, mai este nevoie să fie parcurși anumiți pași esențiali, după cum au susținut de curând atât ministrul Muncii, cât și cel de la cârma Finanțelor.

Ce se va întâmpla dacă se măresc pensiile cu 40%

Dacă se măresc pensiile cu 40%, schimbarea ar urma să fie pusă în practică de la data de 1 septembrie din acest an. Este un subiect ce rămâne însă sub semnul întrebării și pentru aleșii de la Guvern.

De curând și Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, a susținut ce se va întâmpla dacă se majorează acest drept. Modificarea ar fi una ce ar putea pune în pericol bugetul țării pentru următorii doi ani, după cum a susținut acesta. Dacă pensiile vor crește, așa cum se prognoza încă de la începutul anului, cu 40%, deficitul bugetar ar putea urca până la 6% în 2021, dar și să atingă 7%, în 2022.

„Ar fi grozav să creștem pensiile dacă am avea de unde”, a susținut Daniel Dăianu. La fel, și Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a explicat ce se va întâmpla dacă va fi aprobată majorarea pentru pensionari. Aceasta a evitat să spună, într-o intervenție televizată, cu cât vor crește pensiile.

„Vă spun o părere personală: este clar că această lege a pensiilor creează probleme de sustenabilitate bugetului nu numai pentru 2020, dar şi pentru 2021 şi 2022. Doar pentru 2020 înseamnă 10 miliarde de lei la buget, plus 30 miliarde de lei în 2021, bani care nu există şi trebuie împrumutaţi. Şi trebuie negociată această stabilitate a bugetului cu instituţiile internaţionale, cu investitorii.”, a anunțat Florin Cîțu.

Ce se va întâmpla dacă se măresc pensiile cu 40%. Anunțul pe care îl așteptau românii
Violeta Alexandru, Daniel Dăianu și Florin Cîțu au vorbit recent despre majorarea pensiilor cu 40%

„Știu că întreaga echipă dorește creșterea pensiilor. Rămâne să vedem care e situația în buget. Să nu aveți îndoială cu privire la creșterea pensiilor”, a susținut Violeta Alexandru, potrivit celor de la Digi24.

Anunțul așteptat de către români

„Arată clar că, din păcate, la orizontul lui 2025 am ajunge cu datoria publică la peste 50% din PIB și în 2030 la 90%. Chiar și pensionarii își dau seama că nu se pot crește pensiile în condițiile care sunt în țară. Avem încasări puține. O asemenea creștere de 40% ar fi ca un detonator, sigur ne-am retrograda și în acest an avem dificultăți cu finanțarea României. (…) Ar fi grozav să creștem pensiile dacă am avea de unde. Dar ce facem cu sutele de mii de oameni care nu își găsesc de lucru după ce trecem de faza complicată a acestei crize?”, a afirmat Daniel Dăianu.

Urmăriți Impact.ro și pe