Ce se va întâmpla dacă Rusia atacă Moldova. General american: “Ar fi devastator”

Mihnea Tălău 24.02.2023, 16:03
Ce se va întâmpla dacă Rusia atacă Moldova. General american: “Ar fi devastator”

Fost comandant al trupelor SUA în Europa, generalul american în rezervă, Ben Hodges, a vorbit despre scenariul în care Rusia ar ataca și Republica Moldova. El s-a referit și la problemele, într-un astfel de nefericit caz, care ar rezulta pentru România.

”Kremlinul cred că este îngrozit că președintele american s-a gândit la Moldova”

„Cred că și ei știu că dacă ajung în Moldova, atunci riscul unei probleme cu România, ceea ce înseamnă tot NATO, ar fi devastator pentru Rusia. Kremlinul cred că este îngrozit că președintele american s-a gândit la Moldova”(în discursul de la Varșovia – n.red.)”, a declarat Hodges, joi seara, la Digi24.ro.

Generalul american a declarat că este greu de crezut că Rusia va ataca Republica Moldova, existând riscul unei probleme cu România care este stat NATO, fapt care ar fi un dezavantaj major pentru Moscova.

”Sunt sigur că (rușilor – n. red.) le-ar plăcea să facă ceva la Chișinău. Dacă nu ar fi opriți, dacă ar fi avut succes împotriva Ucrainei, sunt sigur că ar vrea să cucerească și Moldova. Sunt sigur că ar vrea să ia și Georgia. Belarus este și el în „meniu”. Este parte a eforturilor Rusiei. Dar cred că și ei știu că dacă ajung în Moldova, atunci riscul unei probleme cu România, ceea ce înseamnă tot NATO, ar fi devastator pentru Rusia. România a făcut o treabă foarte bună să fie în stare de alertă, să fie atentă. Statul Major General al României s-a pregătit foarte bine. Nu am desconsiderat niciodată, dar cred că este puțin probabil ca Rusia să încerce ceva. Nu este niciun avantaj, sunt doar dezavantaje. Trebuie să spun că sunt foarte mândru de președintele meu (Joe Biden – n.red.) care a venit până la Kiev, în primul rând.

Ca președintele Statelor Unite să vorbească de Moldova, într-un discurs prezidențial, indiferent de președinte, chiar și președintele României, cuvintele sunt alese în mod special… Sunt multe lucruri de spus. Faptul că președintele Statelor Unite ale Americii a vrut să arate importanța Moldovei, și să arate respect pentru Moldova, a fost un lucru foarte, foarte important. Kremlinul cred că este îngrozit că președintele american a vorbit despre Moldova”, a conchis Ben Hodges.

Rusia, avertisment de ultimă oră la adresa SUA, NATO şi Ucraina

Cu toate acestea, chiar vineri, Ministerul de Externe de la Moscova a transmis vineri un comunicat legat de Transnistria și  a avertizat SUA, statele membre NATO şi Ucraina „să nu facă încă un pas aventuros”.

Concret, Rusia ameninţă cu o intervenţie militară, afirmând că orice ameninţare la adresa soldaţilor săi din Transnistria va fi considerată un atac împotriva Federaţiei Ruse.

 

Compoziție și edit foto: Narcisa Tomulecu

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...