Ce se va întâmpla cu românii care refuză noua carte de identitate de teama cipului. ”Este evidența populației”

Ana Anitoiu 08.04.2021, 13:28
Ce se va întâmpla cu românii care refuză noua carte de identitate de teama cipului. ”Este evidența populației”

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a anunțat ce se va întâmpla cu românii care vor refuza noua carte de identitate, de teama cipului pe care acestea îl vor conține. Oficialul le-a dat o veste proastă celor care preferă să rămână la varianta obișnuită a buletinului.

Ministrul Digitalizării, despre cărțile de identitate cu cip

Noile cărți de identitate ce vor conține câte un cip vor începe să fie eliberate din luna august a acestui an. Acestea vor semăna cu cardul bancar cu cop și vor permite ca fiecare cetățean român să fie identificat în sistemul guvernamental digital. Însă, va dura câțiva ani până când toți românii vor putea ajunge să aibă un astfel de act. Cât despre cei care intenționează să rămână la varianta obișnuită, ministrul Digitalizării a explicat la ce ar trebui să se aștepte.

„Toată lumea folosește sintagma de cloud guvernamental, este un sistem mare care seamănă cu un cloud. Înseamnă un nucleu de date, de bună calitate pe care le pot folosi alte instituții care sunt satelit în jurul acestui nucleu de date. Aceste instituții care folosesc date se leagă și pot folosi date din acel nucleu central, iar următorul cerc periferic e al unor platforme de date, aici o să aven Justiție, Muncă, Sănătate, MAI, Externe, de aici mai departe un post de poliție sau o administrație financiară pot interoga date și din nucleul central”, a spus ministrul Digitalizării la Digi24.

Ce se va intampla cu romanii care refuza noua carte de identitate de teama cipului. ”Este evidenta populatiei”
Romanii vor avea buletine cu cip, ce vor semana cu cardurile bancare. Ce se va intampla cu cei care le vor refuza

Ce se va întâmpla cu românii care refuză noua carte de identitate

Potrivit ministrului Digitalizării, românii nu vor putea să refuze să figureze în această bază de date, pe motiv că nu vor să fie găsiți de ANAF sau de poliție. Fie cu buletinul cu cip ori cu obișnuita carte de identitate, datele cetățenilor României vor intra în acest ”cloud guvernamental”. Datele vor permite identificarea rapidă în acest spațiu, precum și accesul la datele fiecărei persoane.

„Noi ne dăm acordul pentru fiecare set de date pe care îl împărtășim cu statul român. Dacă zici nu, înseamnă să renunți la serviciile medicale, să renunți la dreptul de a fi un cetățean cu identitatea în România. Românii nu pot refuza să fie în această bază de date. Este evidența populației”, a mai spus Ciprian Teleman.

La ce dată trebuie să fie puse în circulație cărțile de identitate cu cip

De asemenea, ministrul Digitalizării a spus că tranziția spre un sistem complet digitalizat în România, cu cărți de identitate cu cip, va dura mai mulți ani. În luna iunie vor fi făcute testele necesare, iar din data de 2 august, noile buletine moderne trebuie să fie puse în circulație, în conformitate cu regulamentul Uniunii Europene.

”Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Acest instrument va conține, pe lângă identitatea digitală, un spațiu digital în care fiecare persoană va putea stoca «semnătura digitală». Statul român trebuie să asigure fiecărui cetățean dreptul de a semna electronic, asumându-și costurile acestui instrument”, a scris ministrul Digitalizării pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...