Ce se va întâmpla cu eroii de la Azvostal după ce s-au predat. Cine le va decide soarta

Beatrice Dumitru 18.05.2022, 14:58
Ce se va întâmpla cu eroii de la Azvostal după ce s-au predat. Cine le va decide soarta

Un total de 959 de luptători ucraineni, inclusiv 80 de răniți, s-au predat de luni din buncărele și tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, după aproape trei luni în care au rezistat în fața asaltului forțelor Moscovei. Însă, nu se știe ce se va întâmpla cu aceștia după ce au fost duși în orașele deținute de rebelii susținuți de Moscova.

Ce se va întâmpla cu apărătorii de la Azovstal

Aceștia au fost transferați pe un teritoriu controlat de ruși și deocamdată, soarta lor este neclară. Autoritățile de la Kiev au spus că soldații ar putea face obiectul unui schimb de prizonieri, în timp ce unii oficiali ruși au declarat că ar putea fi acuzați de „crime comise de regimul ucrainean împotriva populației civile din sud-estul Ucrainei”.

Dar liderul separatist din Donețk Denis Pușilin a declarat că o instanță va decide soarta ultimilor supraviețuitori ucraineni de la uzina de oțel Azovstal din Mariupol, care s-au predat după aproape trei luni, notează Reuters.

Ce se va întâmpla cu eroii de la Azvostal după ce s-au predat. Cine le va decide soarta
Soldații de la Azovstal au rezistat aproape trei luni asaltului Rusiei. Sursa foto: Twitter

Volodimir Zelenski, despre soldații de la Azovstal

Marți seară, șapte autobuze care transportau soldați ucraineni au părăsit combinatul Azovstal și au ajuns la o fostă închisoare din orașul Olenivka din Donețk, controlat de ruși. Rusia a numit operațiunea Azovstal o capitulare în masă, în timp ce armata ucraineană a spus că soldații și-au „îndeplinit sarcina de luptă” și că scopul principal este acum să le salveze viețile.

„Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”, a spus președintele, Volodimir Zelenski, adăugând că negocierile pentru eliberarea lor vor necesita „delicatețe și timp”.

În ultimele săptămâni, civilii care erau adăpostiți și ei în combinat au fost salvați după ce Comitetul Internațional al Crucii Roșii a încheiat un acord pentru a le permite să plece spre un teritoriu controlat de Ucraina.

„Aceasta a fost singura opțiune”

Ucraina făcuse presiuni pentru un acord care să permită și luptătorilor să se retragă în zonele controlate de ucraineni sau pentru evacuarea lor într-o țară neutră. Dar la primele ore ale zilei de marți oficialii de la Kiev au anunțat că apărarea combinatului s-a încheiat. „Aceasta a fost singura opțiune”, a spus ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar.

Conducerea armatei ucrainene a spus că, prin rezistența lor, apărărtorii din Azovstal au forțat Moscova să blocheze aproximativ 20.000 de soldați în Mariupol, împiedicându-i să cucerească alte părți ale țării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...