Ce se va întâmpla cu centralele termice în 4 ani. Anunţul a fost făcut, schimbarea este uriaşă

Stan Filon, Cristi Ionică 19.10.2021, 16:18
Ce se va întâmpla cu centralele termice în 4 ani. Anunţul a fost făcut, schimbarea este uriaşă

Se pare că Uniunea Europeană a pus gând rău centralelor termice pe care le folosim cu toții acum. Motivul este unul simplu? acestea trebuie să fie înlocuite cu unele care consumă mai puțin și care sunt mult mai prietenoase cu mediul.

Ce se va întâmpla cu centralele termice în următorii 4 ani

Uniunea Europeană intenționează ca în următorii patru ani să se renunțe la centralele termice folosite acum masiv pe vechiul continent. Acestea vor fi retrase ușor de la raft pentru a face loc altor centrale care folosesc tehnologii mai noi sau chiar popmelor de căldură.

Pompele de căldură câștigă și ele din ce în ce mai mult teren, însă prețul foarte ridicat îi ține departe pe oamenii de rând, care aleg însă să își încplzească locuințele cu centrale termice. Europa de Vest a fost în mod tradițonal o piață deosebit de mare pentru centralele termice, cererea regională reprezentând 34% din totalul global în 2020.

Ce se va intampla cu centralele termice in urmatorii 4 ani
Ce se va intampla cu centralele termice in urmatorii 4 ani

Producătorii de centrale termice trebuie să investească în înbunătățirea eficienței energetice

Acestea sunt foarte căutate din cauza climei răcoroase din această zonă, dar și de nivelurile ridicate de dezvoltare și de practicile de construcție care au făcut ca acestea să reprezinte forma dominantă a tehnologiei de încălzire. Un studiu făcut de Grupul Freedonia observă, de asemenea, că toate centralele din Europa de Vest încep să piardă teren pe piața echipamentelor de încălzire în avantajul pompelor de căldură. Acest proces urmează să continue pe parcursul anilor viitori. Trecerea către pompele de căldură a fost determinată de profilul ecologic al acestor produse, ceea ce a dus la sprijinirea lor prin diferite scheme de stimulare guvernamentale, deoarece prețul lor este unul foarte ridicat.

Pentru a ține pasul cu noile tehnologii, și pentru a atenua presiunea suplimentară pusă de pompele de căldură, producătorii de centrale termice se vîd obligați să continue să investească în îmbunătățirea eficienței energetice a produselor lor. Grupul Freedonia prognozează că cererea pentru centrale va crește cu 3,5% pe an, ajungând la 16,0 miliarde de dolari în 2025. Acestea vor acapara și piața din regiunea Asia / Pacific, unde se așteaptă o creștere de 55% a vânzărilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...