Răsturnare de situație în cazul coifului vechi de 2.500 de ani descoperit de un ieșean în râul Siret! Bărbatul a crezut că a dat lovitura atunci când a găsit coiful de războinic vechi de când lumea! De la extaz, a trecut însă rapid la agonie, după ce a realizat nu doar că nu va primi niciun ban, ci ar putea să meargă și la închisoare.
Specialiștii spun că descoperirea făcută de ieșean ar valora undeva la 400 de mii de euro. Bărbatul a calculat imediat că ar trebui să primească cel puțin 100 de mii de euro. Nu mică i-a fost însă mirarea atunci când a aflat că nu va vedea nici măcar un leu.
Dar cum s-a ajuns aici? Ei bine, Radu Z., fermier de 51 de ani, din comuna A.I. Cuza, din județul Iași, le-a spus jurnaliștilor de la Ziarul de Iași că a descoperit coiful din bronz al unui război antic în urmă cu 3 ani, la scăldat, în Siret.
Atenție! Bărbatul susține că imediat s-a dus atunci cu coiful respectiv la postul de Poliție, unde le-a spus totul oamenilor legii. Aceștia însă nu au știut unde să-l îndrume, așa că bărbatul a luat coiful și l-a dus acasă, unde l-a depozitat în pod.
”Am găsit coiful pe la ora 14, apoi în jur de ora 15 am mers la postul de poliţie. Am arătat şefului de post ce am găsit. Acesta mi-a spus că nu nu ştie ce este. I-am dat idea că aş putea duce coiful la muzeul de la Ruginoasa, poate iau vreo răsplată pe el… Ştiam că statul îţi oferă ceva dacă găseşti un lucru de valoare, istoric. Mi-a spus că nu ştie ce să zică. Drept urmare, am dus coiful acasă. L-am pus în pod”, a declarat fermierul pentru sursa citată.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Bărbatuleste acuzat acum tocmai că nu a anunțat autoritățile, iar pentru acest motiv nu va primi niciun ban și se va alege și cu un dosar penal! ”Avea obligaţia de a declara bunul găsit în 72 de ore. Aşa prevede legislaţia. Artefactul a fost găsit în urma unei autosesizări a Poliţiei Patrimoniu din Neamţ”, a declarat comisarul Vitalie Josanu, din cadrul IPJ Neamţ.
Legea spune că cei care găsesc obiecte istorice au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea tezaurului, calculată în momentul acordării recompensei. În cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională, se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunurilor. Valoarea bunurilor este stabilită de experţi acreditaţi de Ministerul Culturii.
Jurnaliștii din Iași au mers pe firul poveștii și au aflat că descoperirea a fost făcută în 2014, iar bărbatul respectiv chiar a mers la poliție, de unde nu a primit niciun sfat, nicio îndrumare. Fără să știe că are în posesie o adevărată valoare, fiind unicul coif întreg descoperit în Europa, acesta l-a dus acasă și l-a pus în pod. A încercat să-l vândă, dar nu s-a înțeles la preț cu cumpărătorul respectiv, care acum probabil se oftică și el.
A încercat atunci să-l vândă pe Facebook, dar nu a reușit, iar postarea a fost făcută publică de bărbat din nou în anul 2020, când a fost văzută de cineva care chiar se pricepea. Polițiștii din Neamț s-au autosesizat și au percheziționat casa bărbatului.
Potrivit profesorului universitar Vasile Cotiugă, specialist în arheologie, valoarea coifului ar putea ajunge până la 400.000 de euro, dublu faţă de alte coifuri similare de pe site-urile de licitaţie din întreaga lume, deoarece vine cu ceva în plus.
”Valoarea lui creşte pentru că nu este în zona corintiană, este descoperit la o distanţă foarte mare şi implicit valoarea sa este mult mai mare. Dacă pe piaţa antichităţilor s-au vândut astfel de coifuri cu 200.000 de euro, dublaţi suma pentru cel de la Iaşi, pentru că atestă faptul că în zonă, aici, a existat un comerţ cu grecii tocmai din perioada respectivă”, a explicat pentru Ziarul de Iași Vasile Cotiugă.