Ce se întâmplă în România în cazul unei pene de curent generale. În cât timp avem din nou lumină în casă

Ioana Bucur 17.11.2021, 20:05
Ce se întâmplă în România în cazul unei pene de curent generale. În cât timp avem din nou lumină în casă

În ultimele săptămâni, cuvântul „blackout” a stârnit un val de îngrijorare în mai multe țări din Europa. Directorul Dispeceratului Energetic Naţional (DEN) a explicat ce s-ar întâmpla în România în cazul unei pene de curent generale și cât ar dura până am avea din nou lumină în casă.

„O problemă se rezolvă prin participarea tuturor celorlalţi”

„Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat”, declara Klaudia Tanner, ministrul Apărării din Austria, potrivit diepresse.com. A fost anunțul ce a creat un val de panică în rândul europenilor.

Forțele armate din statul austriac au desfășurat în această toamnă o campanie de conștientizare în rândul opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre o posibilă pană de curent de dimensiuni uriașe. Campania de publicitate a fost numită „Blackout – ce să faci atunci când totul s-a oprit?” și a cuprins 6.300 de afișe explicative, pe care autoritățile centrale le-au trimis către 2.095 de municipii din Austria.

Ce s-ar întâmpla în România în cazul unei pene de curent generale? Virgiliu Ivan, directorul Dispeceratul Energetic Naţional (DEN) din cadrul Transelectrica, a explicat că România funcţionează interconectat, la nivel european, într-o infrastructură energetică din care fac parte 34 de ţări şi 41 de operatori de transport şi sistem.

„La vârf de consum din perioadele cele mai dificile se înregistrează până la 600.000 de MW. Astfel că 2.000 – 3.000 de MW care ar putea fi importaţi de una sau alta dintre ţări nu reprezintă foarte mult.

Trebuie să ştim de asemenea că, la nivel european, în cadrul acestui sistem principalul aspect pe care îl urmărim este cel al solidarităţii. Este foarte important că suntem parte a acestui sistem interconectat, ENTSO-E, iar o problemă se rezolvă prin participarea tuturor celorlalţi, este o obligaţie”, a spus Ivan, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Ce se intampla in Romania in cazul unei pene de curent generale

România, pregătită pentru o pană de curent generală?

Începând din anul 2015, funcționarea operatorilor de transport și sistem se face potrivit unor regulamente europene, ce au caracter de lege și care sunt aplicate de toate țările membre. Astfel, potrivit acestora, în cazul unui blackout, repornirea alimentării ar trebui să se facă în cel mult șase ore.

„Astfel că activitatea de prevenire a unor astfel de situaţii este foarte serios tratată. În caz de blackout, regulamentele stabilesc ca durata de repornire a alimentării să fie de maximum de 6 ore, deci nu discutăm de întreruperi de alimentare care să afecteze populaţia Europei timp de zile.

Dacă se întâmplă un astfel de eveniment, avem aceste capabilităţi de repornire în 6 ore, deci nu discutăm de ordinul zilelor”, a subliniat Ivan.

Directorul DEN a mai precizat că un blackout înseamnă că cel puţin jumătate din consumatorii sistemului energetic rămân nealimentaţi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...