Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei prea multă apă. Boala asta te poate ucide

Ana Anitoiu 08.03.2021, 21:53
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei prea multă apă. Boala asta te poate ucide

Cele mai multe persoane sunt îndemnate de specialiștii în sănătate să se hidrateze mai mult, pentru ca organismul lor să funcționeze cum trebuie. Însă, există și reversul medaliei. Iată ce se întâmplă dacă bei prea multă apă. O boală legată de acest lucru te poate ucide.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei prea multă apă

În cazul în care ai senzația că nu te poți sătura de apă, ar trebui să mergi la medic. Ar putea fi vorba despre potomanie – o tulburare de comportament alimentar ce face ca o persoană să bea cantități mari de lichide. Această boală ar fi putut cauza decesul unui bărbat care a murit pe 22 februarie în regiunea franceză Gironde. A fost deschisă o anchetă în acest caz, iar autopsia urmează să stabilească ce i-a adus sfârșitul acestuia.

De asemenea, polidipsia sau setea exagerată poate indica dereglări metabolice, precum diabetul zaharat sau diabetul insipid. În plus, aceasta ar putea semnala că există infecții, hemoragii sau pierderi de lichide din organism.

Ce se intampla in organismul tau daca bei prea multa apa. Boala asta te poate ucide
Un pahar cu apa

Ce poate cauza potomania

Potomania, ce poate determina o persoană să bea chiar și 15 litri de lichide pe zi, se declanșează pe fond psihic. Poate fi determinată de perturbări în funcționarea centrilor din creier ce reglează setea, nevroză și psihoză infantilă, schizofrenie, demență și alte tulburări neurologice. Această problemă poate să apară și la cei care suferă de bulimie.

De asemenea, în unele cazuri de alcoolism, potomania poate să apară pentru o perioadă de câteva săptămâni după sevraj. Însă, diagnosticarea acestei boli poate fi dificilă. Pacienții ajung foarte rar la medic pentru această afecțiune. De cele mai multe ori, problema este depistată ca urmare a investigării consecințelor sale medicale. Singurul tratament pe termen lung este terapia psihiatrică.

Ce probleme poate provoca potomania

Persoanele care suferă de potomanie se pot alege cu poliurie, adică o creștere a volumului de urină în raport cu media obișnuită, ceea ce poate afecta mult rinichii. O altă consecință poate fi scăderea concentrației de sare din sânge, ceea ce provoacă dureri de cap, vărsături, stări de greață și chiar tulburări de comportament. În plus, nu este exclusă nici apariția unor probleme neurologice cum ar fi edemul cerebral.

De obicei, se recomandă consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi. Însă, calculul cantității de apă necesare zilnic se face în funcție de greutatea corporală a fiecărei persoane. Mai mult, trebuie să se țină cont de toate alimentele ce conțin apă și sunt consumate pe parcursul unei zile.

Ce probleme pot să apară dacă nu bei suficientă apă

De cealaltă parte, dacă nu bei suficientă apă în fiecare zi, te poți alege cu alte probleme. De exemplu, pot apărea pietre la rinichi, constipație și crește riscul de accident vascular cerebral. În plus, dacă deja te-ai confruntat cu AVC, lipsa apei îngreunează recuperarea.

O altă problemă ce poată să apară dacă nu bei suficientă apă este creșterea în greutate, deoarece organismul o va reține pe cea pe care o are deja. În plus, metabolismul încetinește. Mai mult, poate apărea falsa senzație de foame, iar energia și nivelul de concentrare pot să scadă, iar funcția colagenului se deteriorează, astfel că pielea începe să aibă un aspect mai îmbătrânit.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...