Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci semințe de floarea soarelui. Prea puţini români ştiu asta

Ana-Maria Tudor 17.05.2023, 12:31
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci semințe de floarea soarelui. Prea puţini români ştiu asta

Există o credință răspândită printre români conform căreia consumul de semințe de floarea-soarelui cu coajă poate duce la dezvoltarea apendicitei și necesitatea unei intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, medicii neagă această afirmație, sugerând că pericolul de a face apendicită din cauza consumului de semințe cu coajă este, în mare măsură, un mit.

Ce părere au specialiștii despre mâncatul semințelor cu coajă

Conform unor studii recente în domeniu, s-a constatat că consumul semințelor de floarea-soarelui cu tot cu coajă în cantități mari poate afecta tranzitul intestinal. Deși semințele de floarea-soarelui sunt în general considerate sănătoase pentru organism datorită conținutului lor ridicat de vitamine, minerale, fibre și proteine, consumul excesiv poate cauza probleme digestive, inclusiv un blocaj al intestinului gros. Specialiștii în domeniul medical au descoperit că consumul cojilor de semințe poate provoca neplăceri și dureri stomacale. Deși nu există dovezi că aceste coji ar putea cauza apendicită, experții avertizează că consumul în cantități mari poate duce la dureri abdominale.

În ce cazuri este interzis consumul de semințe

Marin Burlea, șeful clinicii de gastroenterologie de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria”, explică că efectele consumului semințelor cu coajă pot varia în funcție de vârsta persoanelor implicate. Doctorii subliniază faptul că copiii cu vârsta sub cinci ani nu ar trebui să consume semințe de floarea-soarelui deloc. În cazul minorilor cu vârsta peste șase ani, se sugerează consumul doar al miezului semințelor, fără coajă. Această măsură este luată pentru a minimiza riscul de blocaj al intestinului gros și de a evita posibilele neplăceri sau dureri stomacale asociate consumului de coji de semințe.

„În cazul adulților, semințele comestibile, consumate în cantități mici, nu sunt un pericol pentru sănătate. Ingerarea unei cantități mici de coji de semințe nu provoacă apariția unei apendicite, nici la adulți, nici la copii. De regulă, semințele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre care sunt utile organismului. Componentele dure ale semințelor, cojile sau sâmburii, ajung în tractul digestiv. Ele se durifică în timp și pot provoca un blocaj al intestinului gros”, a precizat profesorul Marin Burlea, pentru playtech.ro.

Ce riscuri trebuie luate în calcul

De asemenea, medicul a menționat că, în anumite cazuri, resturile de coajă de semințe care se calcifiază pot provoca inflamații ale mucoasei apendicelui, din cauza acumulării de toxine în zona respectivă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Pentru a contracara efectele toxinelor și pentru a stimula tranzitul intestinal, medicul recomandă adesea consumul de alimente bogate în fibre. Cerealele integrale, legumele și fructele proaspete au capacitatea de a favoriza curățarea colonului. În plus, semințele de floarea-soarelui pot contribui la menținerea sănătății organismului, întrucât conțin vitaminele E, B1, B6, acid folic, minerale precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor și fitosteroli, iar aceste substanțe pot ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol din sânge.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe