În organismul uman, echilibrul joacă un rol crucial pentru menținerea sănătății și bunăstării. De-a lungul timpului, am descoperit cum anumiți factori precum antibioticele pot perturba acest echilibru delicat, determinând o serie de complicații și reacții nedorite în organism. Însă, pe lângă antibiotice, se pare că un alt factor care ne influențează starea de bine în mod substanțial este influențată și de alimentația bogată și neechilibrată.
Într-o lume din ce în ce mai agitată și cu opțiuni alimentare variate, găsirea echilibrului în alimentație devine o provocare din ce în ce mai complexă. Un aspect evident este că atât excesele alimentare, cât și alimentația redusă, pot avea efecte semnificative asupra stării noastre de sănătate.
Deseori, în căutarea unei forme fizice de invidiat și a unei stări de bine optime, cădem în capcană alegând extremele, mese copioase sau diete restrictive. Cu toate acestea, medicii subliniază că niciuna dintre aceste abordări nu este benefică pentru corpul nostru pe termen lung.
Medicul primar pediatru Steluța Boroghină, a adus în discuție conceptul de monotonie alimentară, fenomen în care indivizii se limitează la un număr redus de alimente în rutina lor zilnică.
Vezi si: Aliment periculos pentru organismul uman. Se digeră abia la 3 zile de la ingerare
Deși există peste 30 de alimente recomandate pentru aportul zilnic, oamenii se expun doar la câteva dintre ele și nu neapărat la unele sănătoase.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Acest tip de alimentație, caracterizat prin repetiție și lipsa diversității, poate declanșa tulburări în echilibrul bacteriilor intestinale, având drept consecință perturbarea sănătății digestive și activarea rețelelor de inflamație.
Pe lângă monotonia alimentară, consumul excesiv de calorii și haosul în regimul de medicamente pot avea același efect negativ asupra bacteriilor intestinale.
De asemenea, medicamente precum antibioticele, luate fără o justificare medicală solidă, și antiinflamatoarele nesteroidiene, administrate haotic, pot contribui la dezechilibrul microbiomului intestinal.
„Inhibitorii de pompă de protoni, ceea ce copiii în ultimii timp primesc foarte des pentru reflux sau pentru aciditate gastrică distrug foarte mult din flora microbiană. Și, totuși, medicamente luăm doar o perioadă scurtă. Prea multe calorii – se poate zilnic. Prea puțină diversitate alimentară zilnic. „, precizează medicul Steluța Boroghină.
Potrivit specialistei, atunci când ne confruntăm cu nevoia de a lua antibiotice, microbiomul nostru poate suferi o perturbare, însă aceasta este temporară și are o durată bine delimitată.
Însă, dacă aderăm la un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată și activitate fizică, microbiomul nostru are capacitatea de a se regenera și de a reveni la starea sa normală în aproximativ 6 luni.
Pe de altă parte, se constată că obezitatea nu este doar o problemă legată de greutatea corporală, ci și o stare inflamatorie a organismului, asociată cu o modificare persistentă a microbiomului.
Citeste si: Care sunt orele în care se refac organele din corpul uman. Plămânii au activitatea maximă noaptea
„Se distruge stratul de mucus, care protejează mucoasa colonului și atunci toxinele trec. Sindromul se cheamă sindrom de hiperpermeabilitate colonică. Și toxinele trec de stratul mucos și ajung din nou în circulația generală. Nu-și mai face colonul treaba să elimine tot ce trebuie să elimine.
În obezitate, este un sindrom inflamator care persistă pentru că asta se întâmplă când distrugem microbiomul. Persistă o stare inflamatorie sub-acută, nu o vedem”, a mai precizat specialista pentru știrileprotv.ro.
De asemenea, medicul a mai subliniat că atunci când analizăm problema obezității în ansamblul său, constatăm că aceasta este strâns legată de inflamație, iar aceste aspecte sunt periculoase indiferent de vârstă.