Ce se întâmplă în Australia, după incendiile devastatoare. Fenomene extreme

Raluca Juncu 06.01.2020, 15:14
Ce se întâmplă în Australia, după incendiile devastatoare. Fenomene extreme

Incendiile care au izbucnit în Australia continuă să șocheze întreaga Planetă. Doar sâmbătă, trei incendii din regiune s-au reunit, formând unul atât de uriaș încât a ajuns la dimensiunea carrtierului newyorkez Manhattan.

Incendiile devastatoare din Australia, o posibilă bombă climatică?

Australia se confruntă încă de anul trecut, din luna septembrie cu puternice incedii de vegetație. În Canberra s-au înregistrat temperaturi record pentru ultimii 80 de ani – 44 de grade Celsius sâmbătă după-amiază, potrivit specialiştilor. Iar în suburbia Penrith a fost stabilit un record de temperaturi pentru bazinul Sydney, respectiv 48,9 grade Celsius. Premierul Scott Morrison a anunţat, sâmbătă, că numărul deceselor la nivel naţional din sezonul actual de incendii, care a început în septembrie, a ajuns la 23.

Incendiile au ajuns să se unească în regiunea Omeo din statul Victoria, afectând o suprafaţă de aproximativ 6.000 de hectare, potrivit Departamentului pentru mediu din Gippsland. Un pompier cu experienta a descris ultimele 24 de ore drept „una dintre cele mai grave zile ale noastre vreodata”, transmite corespondentul CNN in Australia.

„Nu este un simplu incendiu de vegetație, este o adevărată bombă atomică”, titrează publicația Le Monde cu referire la focul devastator de la Antipozi.

Popmpierii australieni sunt mai mult decât epuizați, iar ei cer acum demisia premierului Scott Morisson.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Pompierii australieni nu mai fac față. Este cea mai mare catastrofă climatică din istoria statului. Foto via Mediafax
Pompierii australieni nu mai fac față. Este cea mai mare catastrofă climatică din istoria statului. Foto via Mediafax

„Dă-ţi demisia acum! Nu meriţi să guvernezi, ştiai că se va întâmpla aşa ceva, ai fost total ignorant”, spune un pompier.

Reacția Primului Ministru al Australiei

„Înţeleg că oamenii sunt supăraţi, au suferit pierderi mari. Asta se întâmplă în cazul dezastrelor naturale, iar noi rămânem concentraţi şi depunem toate eforturile pentru a pune la dispoziţie toate resursele”, a declarat Scott Morruison, premierul Australiei.

Ecologiștii estimează că aproape 500.000 de animale au murit în urma incendiilor puternice de vegetație care continuă încă să facă ravagii. Imaginile emoționante cu canguri și urșii koala au făcut înconjurul internetului.

Pe lângă problemele deja existente care țin de stingerea focului deja existent și a încercării salvării oamenilor și a animalelor, apare acum o altă amenințare. Potrivit Agenției meteorologice australiene, citate de Agerpres, unciclon câştiga luni forţă în largul coastei din nord-vestul Australiei, ameninţând oraşul Broome cu rafale care ar putea atinge 125 de kilometri. Furtuna tropicală Blake, deja clasificată drept ciclon de categoria 1 – cu vânturi suflând cu 75 kilometri la oră – este aşteptată să treacă în categoria a doua marţi dimineaţă, când va lovi Broome, un oraş de 14.000 de locuitori.

Urmăriți Impact.ro și pe