Ce se întâmplă după ce ţi-a expirat cardul de sănătate. Legea pe care trebuie să o știe toți asigurații

Andra Daoud 15.01.2022, 10:59
Ce se întâmplă după ce ţi-a expirat cardul de sănătate. Legea pe care trebuie să o știe toți asigurații

Vești importante pentru românii cărora le-a expirat cardul de sănătate. Autoritățile au adoptat, în 2020, o Hotărâre de Guvern care stabilește ce se întâmplă în cazul în care documentul și-a pierdut valabilitatea. Este vorba despre cardurile de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014, pentru că acestea au expirat la finalul anului 2021.

Ce se întâmplă după ce ți-a expirat cardul de sănătate

Cardul de sănătate mai poate fi folosit încă șapte ani, după data de expirare înscrisă pe el, au anunțat autoritățile. Hotărârea de Guvern din 2020 stabilește că, după ce expiră cardurile de sănătate, se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale emise până la sfârșitul anului 2014. Potrivit HG 483/2020, perioada de valabilitate este de încă 7 ani de la data rescrierii certificatului.

Cardul de sănătate poate fi, așadar, folosit, la fel ca înainte, chiar dacă a expirat. Atunci când furnizorul de servicii medicale îl introduce în cititor, sistemul va detecta cardul expirat și va înlocui certificatul automat, fără nicio intervenție din partea furnizorului, potrivit precizărilor din lege.

Decizia de a prelungi automat data de valabilitate a cardurilor de sănătate a fost luată de autorități pentru a reduce costurile și a nu mai fi nevoie să emită alte carduri fizice. În anul 2020 au expirat 4,2 milioane de carduri, iar în 2021 încă alte 10 milioane și-au pierdut valabilitatea înscrisă pe ele. Înlocuirea lor ar fi costat 165,4 milioane de lei, în timp ce soluția găsită de autorități are costuri de implementare de aproximativ 550 mii de lei.

Ce se întâmplă după ce ţi-a expirat cardul de sănătate. Legea pe care trebuie să o știe toți asigurații
Ce se întâmplă după ce ţi-a expirat cardul de sănătate. Legea pe care trebuie să o știe toți asigurații

14 milioane de români au cardurile de sănătate expirate

Cardurile de sănătate au expirat, așadar, până în prezent pentru peste 14 milioane de români. Cei care au observat că data înscrisă pe card a fost depășită trebuie să știe că acesta încă este valabil. Pentru a ști exact cât timp puteți folosi cardul de sănătate, calculați 14 ani de la data emiterii acestuia.

Cardul de sănătate a fost introdus de autorități în anul 2013, pentru a atesta calitatea de asigurat în sistemul de sănătate. Acestea au fost emise pentru a le permite oamenilor accesul la servicii medicale și pentru a transparentiza și eficientiza fondurile din sistemul de sănătate.

Cardul de sănătate CEAS este un proiect de interes naţional care are ca scop principal transparentizarea şi eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardul naţional de sănătate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS. El va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem (PIAS).” se arată pe site-ul CNAS.

Există și persoane care nu au cardul de sănătate emis în format fizic, iar calitatea lor de asigurați se verifică în baza CNP-ului.

Urmăriți Impact.ro și pe