Ce se întâmplă, de fapt, în ”orașul care moare”. Primar: ”Noi vrem să rezistăm”

Stan Filon 07.04.2021, 20:06

Orașul italian Civita este recunoscut în toată lumea ca fiind ”orașul care moare”. Dintr-un oraș plin de viață, acesta s-a transformat într-un oraș aproape fantomă. Avea o suprafață mult mai mare, dar alunecările de teren i-au măcinat puternic marginile, astfel încât orașul și-a micșorat drastic suprafață.

Ce se întâmplă, de fapt, în ”orașul care moare”

Italia vrea ca orașul Civita să fie inclus de UNESCO în Patrimoniul Mondial, potrivit Reuters. În prezent mai are între 10 și 14 locuitori, dar este un punct de atracție turistică. Orașul este unul foarte fragil, iar oamenii ajung în orașul italian Civita mergând pe jos pe o rampă abruptă și lungă, pe care pot trece doar pietoni și mașinuțe de golf. Orașul era mult mai mare, dar alunecările de teren i-au redus drastic dimensiunile. În prezent, Civita are 152 de metri lungime și 90 de metri lățime, cam cât două terenuri de fotbal. Piața principală este de mărimea unui teren de bachet, iar zidurile vechi sunt sprijinite de bare demetal, pentru a nu se prăbuși.

Orașul a fost construit pe locul unde acum mii de ani se afla o mare. A fost construit pe straturile de lavă provenită de la un vulcan la fel de vechi. Solul este unul foarte supus eroziunii și de aici și toate necazurile. Cutremurele, ploile și alunecările de teren l-au distrus ăncet, dar sigur. Eroziunea este cercetată și în zilele noastre, deși studiile au început în anul 1114, imediat după o alunecare puternică de teren, care a mușcat puternic de suprafața orașului. Cartiere între s-au prăbușit pur și simplu. ”Timp de trei milenii, eroziunea regresivă a redus practic Civita la un singur nucleu, din care a mai rămas piața și câteva străzi în jurul acesteia”, spune Luca Costantini, unul dintre geologii care face parte din proiectul de monitorizare și încetinire a procesului de eroziune.

Ce se intampla, de fapt, in ”orasul care moare”
Ce se intampla, de fapt, in ”orasul care moare”

”Civita a fost fondată de etrusci”

”Sloganul nostru este ”rezistenţă” întrucât Civita a fost fondată de etrusci, a dăinuit în timpul perioadei romane și a întregii perioade medievale pentru a ajunge așa cum este în prezent. Locul acesta este atât de fragil”, a spus Luca Profili, primarul comunei Bagnoregio, de care aparține ”orașul care moare”.

Orașul se bucura de un număr mare de turiști. Aceștia treceau și prin Civita, în drumul lor între Roma și Florența. Purtătorul de cuvânt al primarului din Bagnoregio, Roberto Pomi, a precizat că Italia a înaintat propunerea de includere în Patrimoniul Mondial în luna ianuarie și preconizează ca UNESCO să ia o decizie în viitorul apropiat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...