Ce se întâmplă de fapt dacă ții făină în congelator. Trucul nebănuit

Andra Daoud 19.04.2022, 08:50
Ce se întâmplă de fapt dacă ții făină în congelator. Trucul nebănuit

Făina este un ingredient care nu lipsește din nicio gospodărie. O folosim la aluaturi, la prăjituri, deserturi sau chiar pentru prepararea unor sosuri, însă dacă o depozităm în condiții necorespunzătoare, s-ar putea să constatăm că nu mai este bună de folosit. Tocmai din acest motiv, congelatorul poate fi soluția pentru a păstra făina proaspătă o perioadă îndelungată.

Ce se întâmplă de fapt dacă ții făină în congelator

Albă sau integrală, pentru cozonac sau fără gluten, făina se numără printre ingredientele care se găsesc oricând într-o gospodărie. Deși nu pare a avea nevoie de condiții speciale de depozitare, atunci când este ținută în spații unde este umelează sau dacă este păstrată prea mult timp în ambalajul de hârtie, făina poate să nu mai fie bună de folosit. În plus, depozitarea pe termen lung poate duce la apariția unor insecte, iar făina va fi compromisă total.

Dacă nu folosiți des făină la gătit, cel mai bine este să o depozitați într-un borcan sau un recipient care se închide ermetic, pentru a vă asigura că nu va fi afectată nici de umezeală, nici de insecte. Astfel, puteți folosi făină până la data de expirare înscrisă pe ambalaj. Însă dacă ați cumpărat mai multă făină și vreți să o păstrați cât mai bine, congelatorul este cheia.

Puneți pachetul cu făină într-o pungă de plastic pe care o închideți, după care o puneți la congelator. În acest fel, făina poate fi păstrată chiar și doi ani, în cele mai bune condiții, fără să se degradeze și fără să expire. Atunci când vreți să o folosiți, cerneți-o după decongelare și asigurați-vă că este la temperatura camerei atunci când o folosiți.

Ce se întâmplă de fapt dacă ții făină în congelator. Trucul nebănuit
Făina poate fi păstrată în congelator chiar și doi ani

Diferența dintre făina 000 și făina 650

Atunci când cumpărați făină, veți observa că pe ambalaj este scris un număr. Acesta poate fi 000, 650, 550 sau 1050, însă primele două sunt cele mai comune. Aceste cifre reprezintă tipul făinii, iar alegerea trebuie să fie făcută în funcție de ce urmează să preparați din făină.

Făina 000 este obținută din grâu cu un conținut ridicat de gluten și proteine vegetale. Aceasta este potrivită pentru prăjituri, pentru aluaturi elastice, cum ar fi foile de plăcintă sau aluatul foietaj. Poate fi folosită pentru aproape orice tip de aluat, însă nu este potrivită pentru a face pâine din ea.

Făina 650 are o cantitate mai mare de gluten și este potrivită pentru pâine, aluat de pizza, covrigi și, în general, produse de patiserie care se rumenesc bine.

Făina 550 este obținută din cereale moi, are un conținut scăzut de gluten și nu va crește la fel de bine ca făina obținută din grâu dur. Este potrivită pentru biscuiți și aluaturi sfărâmicioase, precum cel de tartă.

Făina 1050 este cea mai bogată din punct de vedere nutritiv, pentru că se folosește întregul bob de grâu, inclusiv germenii și tărâțele. Are mai multe fibre decât făina albă și un conținut scăzut de gluten, motiv pentru care aluatul făcut din ea nu va crește.

Urmăriți Impact.ro și pe