Ce se întâmplă, de fapt, dacă parchezi în centrul Bucureștiului și nu plătești parcarea

Emanuela Pană 16.05.2021, 18:42

Începând din 2018, numărul de parcări cu plată în zonele centrale și ultracentrale din Capitală este în creștere. O parte dintre șoferi, care nu vor să plătească cei 10 lei pe oră, își lasă autoturismele oriunde văd un loc fără plată, însă există și persoane care parchează în centrul Bucureștiului și nu achită parcare. Ce se întâmplă dacă procedezi așa și ești prins, afli în rândurile de mai jos.

Ce se întâmplă dacă nu plătești parcarea în centrul Bucureștiului

În ultima vreme, în zonele centrale din Capitală au apărut tot mai multe locuri de parcare cu plată, dispărând stăduțele unde puteai parca gratuit. Pentru că tarifele sunt destul de mari, găsirea unui loc de parcare în centrul Bucureștiului ar trebui să fie o misiune ceva mai ușoară. Costul de vârf este perceput atunci când o mașină ocupă un loc de parcare mai mult de două ore, astfel că în zona 0 și zona 1 tariful se dublează începând cu a treia oră consecutivă.

Înainte ca Primăria să majoreze taxele, cu greu reușeai să găsești un loc liber de parcare în zonele centrale din București, însă, acum, locurile libere sunt la discreție. Ce se întâmplă cu toate acele mașini? Nu am putea spune, însă, cel mai probabil, ele nu sunt lăsate acasă de șoferi, ci mai degrabă blochează străduţe, intrări în garaje şi aşa mai departe. Așa se face că orice loc, oricât de mic ar fi, dacă nu costă bani, este folosit de şoferi, mai ales după ce află cât trebuie să plătească pentru o oră de parcare în centrul oraşului.

Totuși, există și șoferi care se încumetă să parcheze pe locurile cu plată și să nu achite tarifele percepute. Ce se întâmplă dacă ești prins într-o astfel de ipostază? Ei bine, dacă te numeri printre norocoșii zilei, nu se întâmplă nimic dacă nu ai făcut plata prin SMS. Însă, dacă norocul nu-ți surâde și ai „neșansa“ ca mașina să-ți fie verificată în timp ce este parcată, atunci trebuie să știi că te-ai ales cu o amendă.

Citește și: Veste proastă pentru bucureștenii cu mașini, vor scoate din buzunar mai mulți bani. Taxa de parcare se mărește, de când se aplică legea

Care sunt zonele din Capitală unde ești obligat să plătești parcarea

Află, în continuare, care sunt zonele din București unde ești obligat să plătești parcarea și vezi care sunt tarifele pentru plata cu ora, abonamente persoane fizice, juridice, riverani, autoturisme utilizate pentru car sharing, dar și care sunt cele două aplicații pentru plata online.

parcare cu plata in centrul bucurestiului
Zonele din București unde ești obligat să plătești parcarea

ZONA 0 pentru parcări cu plată Bucureşti

– aria delimitată de străzile:

Piața CA Rosetti – Str. Tudor Arghezi – Str. Dr. Dimitrie G Gerota – Str. Jean Louis Calderon – Strada CA Rosetti – Bdul. Nicolae Bălcescu – Str. Ion Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Str. Halelor – Piața Unirii – Bdul. Unirii – Bdul. Mircea Vodă – Str Matei Basarab – Bdul. Hristo Botev – Piața CA Rosetti.

ZONA 1  pentru parcări cu plată Bucureşti

– aria cuprinsă între ZONA 0 și străzile:

Piața Francofoniei – Calea 13 Septembrie Sos. Panduri – Bdul. Geniului – Sos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Bdul. Mihail Kogălniceanu – Str. Vasile Pârvan – Str. Berzei – Str. Gării de Nord – Piața Gării de Nord – Calea Griviței – Sos. Nicolae Titulescu – Bdul. Banul Manta – Bdul. Ion Mihalache – Str. Aviator Popișteanu – Bdul. Expoziției – Str. Parcului – Str. Tipografilor – Sos. București-Ploiești – Bdul. Aerogării – Str. Nicolae G. Caramfil – Bdul. Beijing – Bdul. Mircea Eliade – Calea Floreasca – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bdul Pache Protopopescu – Sos. Mihai Bravu – Str. Traian Popovici – Calea Dudești – Bdul. Octavian Goga –Str. Nerva Traian – Bdul. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bdul. Mărășești – Piața Libertății – Str. Mitropolit Nifon – Piața Regina Maria – Bdul. Libertății – Piața Francofoniei.

ZONA 2  pentru parcări cu plată Bucureşti

– aria cuprinsă între ZONA 1 și limita administrativă a Municipiului București.

În ceea ce privește tarifele pentru parcare cu plată în București, vă invităm să accesați pozele din galeria foto a acestui articol.

Aplicații pentru plata online:

  1. Parking București;
  2. AmParcat – ambele sunt gratuite.
Urmăriți Impact.ro și pe