Ce se întâmplă de fapt cu deșeurile din spitale în plină pandemie cu coronavirus. Informații și declarații în excusivitate

Alexandra Andrei 01.04.2020, 19:58
Ce se întâmplă de fapt cu deșeurile din spitale în plină pandemie cu coronavirus. Informații și declarații în excusivitate

În acest moment, în România există aproximativ 2500 de persoane infectate cu COVID 19, toți internați în spitale din România, pe secții speciale, în condiții maxime de securitate, pentru a se împiedica răspândirea virusului care a ucis până acum peste 40.000 de persoane, din întreaga lume.

Ce se întâmplă de fapt cu deșeurile din spitale în plină pandemie cu coronavirus?

Ce se întâmplă de fapt cu deșeurile din spitale în plină pandemie cu coronavirus. Informații și declarații în excusivitate
În fiecare zi sunt aruncate tone de echipamente medicale cu potențial de contaminare

În spital, acești pacienți sunt obligați să poarte măști, care sunt schimbate la câeva ore, și li se administrează un tratament special. La finalul unei zile, în fiecare spital se adună sute de kilograme de deșeuri medicale, unele dintre ele contaminate.

În ultimele zile, în spațiul public au existat o mulțime de întrebări și comentarii legate de faptul că măștile de protecție s-ar arunca la coșuri de gunoi, care ar ajunge mai apoi la pubele publice și, astfel, virusul COVID 19.

Sursele Impact.ro transmit care este traseul exact al deșeurilor medicale, dar și care este pericolul de contaminare reprezentat de către acestea. În spitale, materialele sanitatare sunt depozitate în saci speciali de infecțioase, iar mai apoi sunt duse într-o încăpere special amenajată.

Nu există suficiente echipamente medicale!

“Deșeurile din spital sunt ambalate în saci galbeni care sunt inscripționați cu PERICOL BIOLOGIC. Acesti saci au o anumită densitate, nu există posibilitatea să iasă vreun virus din ei. Mai apoi, acești saci sunt colectați de personal calificat, care poartă echipament de protecție. Acești saci sunt transportați imediat la incineratoarele speciale pentru astfel de operațiuni, unde sunt arse. Există niște proceduri stricte și nu există posibilitatea contaminării, atâta timp cât sunt manipulate corespunzător”, a declarat Cătălin Vlăsceanu, proprietarul centrului de colectare și reciclare deșeuri CVD Colect.

În ultimele zile, câteva sute de cadre medicale și-au dat demisia, motivând că nu pot intra în contact cu pacienți cu COVID-19 pentru că nu au echipamente care să îi protejeze. Conform surselor, în curând, ar putea fi dat un ordin militar care să interzică medicilor să își dea demisia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandra Andrei
Masterandă la Jurnalism, Alexandra activează pe postul de redactor pentru Impact.ro din anul 2020. Noi am remarcat-o pentru calitățile sale timpurii, devenindu-ne colegă încă din perioada...