Ce se întâmplă, de fapt, cu creșterea pensiilor anul acesta. Ministrul de Finanțe a oferit răspunsul așteptat de milioane de români

Ce spune FLorin Cîțu, despre creșterea pensiilor? Foto: Inquam Photos/George Calin

Ministrul Finanțelor Publice a oferit detalii cu privire la majorarea pensiilor, programată pentru a avea loc în acest an, înainte ca epidemia să izbucnească. Planurile trebuie regândite, spune Ministrul, în contextul unor presiuni uriașe care apasă pe bugetul de stat, în acestă perioadă de instabilitate.

Vor fi majorări de pensii în acest an?

În legătură cu măsura de creștere a pensiilor, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice a subliniat că acest proces depinde de execuția bugetară. Acesta a mai adăugat că presiunile pe buget sunt extrem de mari în această perioadă și că se face o reevaluare pentru a aduce pe masă noi soluții, în zilele următoare.

Creșterea pensiilor depinde de execuția bugetară. Foto: Inquam Photos

Creșterea pensiilor depinde de execuția bugetară. Foto: Inquam Photos

„Dacă, în ceea ce priveşte creşterea pensiilor, care erau în bugetul iniţial, am spus foarte clar că depinde de execuţia bugetară. Vom vedea cum merge execuţia bugetară. Presiunile pe buget sunt foarte mari. Ne uităm la toate categoriile de cheltuieli importante din buget. Trebuie să facem o reevaluare şi vom veni cu o soluţie în zilele următoare. Deficitul a crescut semnificativ şi, repet, trebuie să fim toţi solidari în acest moment”, a declarat Florin Cîţu, potrivit Digi24.

Ministrul Finanțelor Publice a făcut precizări și cu dublarea alocațiilor pentru copii, despre care spune că nu se află programată în bugetul pentru anul 2020, aspect care generează presiuni suplimentare.

„La alocaţii lucrurile au fost clare. Dublarea alocaţiilor nu a fost făcută la timp, deci nu sunt bani incluşi în buget, în acest an. Vom vedea cum evoluează lucrurile, dar o astfel de promisiune în acest moment… Cei care au făcut această dublare a alocaţiilor nu au indicat sursa de finanţare nicăieri. Am tot cerut această sursă de finanţare, de unde să luăm banii şi nu ni s-a spus (…)

Dublarea alocaţiilor nu este cuprinsă în buget. Una e să cuprinzi sumele în buget, alta e să le şi plăteşti. De aceea, fac un apel la Parlamentul României să termine cu proiectele populiste, pentru că pe hârtie toţi putem să promitem, dar trebuie să şi livrăm, iar contextul internaţional este foarte dificil în acest moment pentru finanţare”, a spus oficialul de la Finanţe”, a mai transmis Florin Cîțu.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI