Ce se întâmplă dacă stai un minut lângă o persoană infectată cu varianta Delta. Un specialist spune adevărul

Ana Anitoiu, Alexandra Chiric 30.07.2021, 17:39
Ce se întâmplă dacă stai un minut lângă o persoană infectată cu varianta Delta. Un specialist spune adevărul

Un specialist a explicat ce se întâmplă dacă stai un minut lângă o persoană infectată cu varianta Delta a coronavirusului, ce va deveni dominantă și în România în cel mult trei săptămâni. Medicul epidemiolog și cercetătorul Octavian Jurma a dezvăluit ce urmează să se întâmple în România, din punctul său de vedere, încă din luna august, și ce măsuri ar trebui să fie luate.

Ce se întâmplă dacă stai un minut lângă cineva infectat cu varianta Delta

Potrivit lui Octavian Jurma, tulpina Delta a coronavirusului are o încărcătură virală de sute și mii de ori mai infecțioasă față de variantele mai vechi. Astfel, dacă stai un minut sau chiar mai puțin lângă cineva infectat cu această variantă riști să te infectezi.

”Tulpina Delta ne arată că virusul Covid nu este gripă și aici trebuia insistat mai mult în rândul medicilor, pentru că mulți dintre ei nu se vaccinează. Trebuia să profităm de perioada de carantină de anul trecut pentru a educa medicii.

Tulpina Delta este produsul acestei atitudini pe care am avut-o, pentru că, dacă urmărim filogenia ei, felul în care s-a ajuns prin mutații, observăm că s-a plecat de la tulpina originară din Wuhan, apoi valul doi a fost provocat de mutația D614G, iar apoi au apărut tulpinile cu adevărat agresive: Alpha, Beta, Gamma și mai târziu, Delta”, a spus Octavian Jurma.

Ce se intampla daca stai un minut langa o persoana infectata cu varianta Delta. Un specialist spune adevarul
Masti de protectie

Valul Delta nu va putea fi oprit de vaccinare

De asemenea, epidemiologul susține că valul 4 al pandemiei de coronavirus, provocat de varianta Delta, nu va putea fi oprit de vaccinare. Însă, numărul mare de infecții va fi mai ales în rândul persoanelor neimunizate anti-Covid-19.

”Promisiunea vaccinului că ne va păzi de formele grave de boală, de spitalizare sau moarte se confirmă, uitândânu-ne la următorul indicator: numărul de decese. Pentru că, deși avem un număr similar de cazuri coronavirus în Marea Britanie și Indonezia, faptul că în Marea Britanie este vaccinată 65% din populație, iar în Indonezia doar 15%, acest aspect se traduce în mortalitate.

Astfel că în UK la 45.000 de cazuri pe zi avem 60 decese, iar în Indonezia la 49.000 de cazuri pe zi avem 1.300 de decese.Vaccinarea nu poate să oprească un val Delta, însă din cauza că nu ne-am vaccinat, profilul din România va fi mai asemănător celui din Indonezia. Pentru că nu ne-am vaccinat se va muri mult mai mult decât e firesc într-o țară vaccinată”, a mai spus Jurma, potrivit gandul.ro.

Ce se va întâmpla în România din cauza variantei Delta. Două scenarii

În opinia epidemiologului, există două scenarii în privința valului patru al pandemiei de coronavirus. Primul este cel în care acest val va atinge același nivel cu precedentul sau chiar va fi ceva mai scăzut. Cel de-al doilea și cel mai pesimist scenariu este ca valul Delta din România să semene cu cel din Indonezia, adică de patru ori mai mare față de valul al treilea, din cauza faptului că populația nu este imunizată.

”Problema cea mai mare a României este că nu avem vaccinate persoanele vulnerabile. Pentru că acesta este scopul pentru care ne vaccinăm: salvarea vieților. Aș fi mulțumit cu 25% populație vaccinată, dacă asta ar însemna să avem vaccinate 80% din persoanele vârstnice și vulnerabile.

Din păcate, la noi acest 25% este distribuit pe toate vârstele”, a mai explicat cercetătorul, care se așteaptă la peste 100 de noi cazuri de Covid-19 pe zi în august și la peste 500 de tulpini Delta per total.

Epidemiologul, semnal de alarmă

Medicul Octavian Jurma a atras atenția că românii ar trebui să înțeleagă faptul că nu se pot vaccina împotriva coronavirusului atunci când vor ei și că serul nu este un produs comercial disponibil oricând. El a precizat că din luna august va începe și scăderea imunității.

”Noi greșim dacă credem că ne putem vaccina când vrem noi. El are nevoie de timp până să producă anticorpi, vorbim de 30 de zile, iar acest aspect nu este sublinait suficient. Oamenii nu înțeleg că se pot vaccina astăzi, peste o săptămână pot face boala și apoi pot muri”, a spus Octavian Jurma.

În plus, epidemioogul susține că medicii ar trebui să se vaccineze în mod obligatoriu, iar copiii ar trebui să aibă ”ore de pandemie” la școală, ca să învețe cum trebuie să se comporte pentru a opri răspândirea corovirusului.