Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în timp ce fierbi ouă. Trucul genial pe care n-ai cum să-l ratezi

Cristian Cojocaru 04.12.2020, 14:00
Ce se întâmplă dacă pui bicarbonat în timp ce fierbi ouă. Trucul genial pe care n-ai cum să-l ratezi

Inventivitatea gospodinelor le ajută pe acestea să descopere diferite metode de mare ajutor în bucătărie. Bicarbonatul este foarte cunoscut pentru diversele situații în care acesta este folositor. Iată ce se întâmplă daca pui bicarbonat în timp ce fierbi ouă.

Utilizează bicarbonat în timp ce fierbi ouă

Unul dintre alimentele preferate ale oamenilor la micul dejun este reprezentat de către ouă. Indiferent de preferințele gurmandului, decojirea ouălor fierte uneori le ridică mari probleme acestora. Uneori albușul se rupe în același timp cu coaja, alteori durează foarte mult până reușești să faci asta. Așadar, gospodinele iscusite, au găsit o metodă de a rezolva și problema decojirii ouălor. Astfel, utilizează bicarbonat în timp ce fierbi ouă.

”Curățarea dificilă este caracteristică ouălor proaspete cu un pH relativ scăzut de albumină, ceea ce determină cumva aderența albuminei la membrana învelișului interior mai puternică decât coerează cu ea însăși. La pH-ul tipic după câteva zile de refrigerare, în jurul valorii de 9,2, coaja se decojeste ușor. Dacă ajungeți cu o cutie de ouă foarte proaspete și trebuie să le gătiți imediat, puteți adăuga o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu la un litru de apă pentru a face apa de gătit alcalină, deși acest lucru intensifică aroma sulfurii.”, spun cei care au testat metoda.

O gospodină a testat această metodă folosind bicarbonat de sodiu
O gospodină a testat această metodă folosind bicarbonat de sodiu

Testul unei gospodine

O gospodină a testat această metodă folosind prima dată ouă care au fost în frigider aproximativ o săptămână iar cea de-a doua oară, ouă proaspete de două zile. De fiecare dată, aceasta a fiert câte patru ouă. Două într-o oală în care se afla un litru de apă, iar celelalte două într-o oală în care se afla un litru de apă amestecat cu jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Înainte de a le pune la fiert, bucătăreasa a spălat ouăle cu apă rece.

După ce au fiert, aceasta le-a lăsat acoperite timp de 10 minute. Pentru a se răci mai repede, le-a pus în apă rece, iar după ce s-au răcit complet, a început să curețe coaja. Rezultatele au fost diferite spre surprinderea sa. Ouăle fierte în apă simplă au fost ușor de curățat, chiar dacă pe alocuri coaja s-a lipit foarte bine de albuș. În cea de-a doua situație, cea cu bicarbonat de sodiu, a fost puțin diferit. Primul rând de ouă s-au curățat extrem de ușor în timp ce ultimele două, foarte greu, coaja lipindu-se în totalitate de ouă.

Gospodina a menționat faptul că este posibil ca acea cantitate de bicarbonat de sodiu să nu fi fost suficientă, de-aici și acest rezultat. Așadar, atunci când veți fierbe ouă, puneți mai mult de o jumătate de bicarbonat de sodiu la fiert, iar ouăle se vor decoji mult mai ușor, potrivit playtech.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe