Ce se întâmplă dacă nu plătești rovinieta și treci pe unde sunt camere. Toți șoferii trebuie să știe

Stan Filon 19.09.2021, 14:12
Ce se întâmplă dacă nu plătești rovinieta și treci pe unde sunt camere. Toți șoferii trebuie să știe

Ce se întâmplă dacă nu plătești rovinieta și treci pe unde sunt camere? Ei bine, șoferii din România trebuie să știe că mai au timp să remedieze problema și să scape fără amendă. Contravenția este una destul de mare, care poate strica ziua oricărui șofer.

Ce se întâmplă dacă nu plătești rovinieta și ești înregistrat de camere

Rovinieta a fost introdusă în România din anul 2002. Toți șoferii sunt obligați să plătească rovinieta atunci când ies din localitate și folosesc un drum județean, național sau dacă circulă pe autostradă. Camerele care verifică automat rovinieta nu pot fi ocolite niciodată, fiind și în număr destul de mare.

Șoferii care sunt surprinși pe un astfel de drum fără rovinietă trebuie să știe că pot remedia problema doar dacă plătesc contravaloarea rovinietei în aceeași zi, până la miezul nopții. Sistemul mai face automat o verificare a tuturor numerelor înregistrate în ziua respectivă, iar cele care au avut rovinieta cumpărata pană la sfârșitul zilei sunt șterse din baza de date cu autovehicule fără rovinietă. Așadar, ai timp până la miezul nopții să plătești, în caz contrar, șoferii respectivi vor primi amenda pentru rovinietă direct acasă.

Ce se intampla daca nu platesti rovinieta si treci pe unde sunt camere
Ce se intampla daca nu platesti rovinieta si treci pe unde sunt camere

Cât costă rovinieta și ce amenzi sunt aplicate

Taxele din rovinietă ajung la CNAIR, care folosește aceste sume pentru întreținerea drumurilor. În fiecare țară din Uniunea Europeană există o astfel de taxă. Pare greu de crezut, dar statul român are nu mai puțin de trei taxe pentru același lucru. Mai exact, avem o taxă de drum inclusă în prețul carburantului, una pe care o plătim la poduri care aparțin tot de CNAIR, iar a treia este chiar rovinieta.

Poți plăti rovinieta până la miezul nopții, însă dacă ești tras pe dreapta de Poliția Rutieră, atunci trebuie să prezinți dovada plății rovinietei. În caz contrar, vei fi amendat pe loc pentru lipsa acestei taxe. Dacă ai circulat fără rovinietă, atunci trebuie să te aștepți s primești acasă amenda, care poate veni în următoarele opt luni zile!

Cât costă rovinieta? Ei bine, pentru autoturisme nu se poate elibera rovinietă pentru o singură zi, perioada minimă fiind de 7 zile.

  • 7 zile – 3 euro;
  • 30 de zile – 7 euro;
  • 90 de zile – 13 euro;
  • 12 luni – 28 euro.

Șoferii care sunt surprinși de autorități circulând cu mașina pe drumurile naționale fără a avea rovinietă plătită pot fi sancționați cu amenzi între 250 lei și 4.500 lei, în funcție de tonajul vehicului. Dacă amenda contravențională se achită în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării, contravenientul poate achita jumătate din valoarea amenzii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...