Facturile la gaze și la energie electrică s-au majorat considerabil în ultimele luni, iar criza energetică nu pare să ajungă la final prea curând. În acest context, în care facturile la gaze sunt semnificativ mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, românii care se încălzesc folosind gaze trebuie să știe ce riscă dacă nu achită la timp facturile.
Persoanele care sunt racordate la gaze primesc lunar factura cu indexul citit sau estimat. Așadar, românii care au contract cu furnizorul de gaze au două opțiuni: fie transmit lunar indexul de pe contor, telefonic sau online, în intervalul agreat de furnizor, fie așteaptă citirea indexului de către angajații companiei furnizoare de gaze.
În cazul în care oamenii aleg să transmită ei indexul, pot ști cu exactitate cât au de plătit pe factura următoare, pentru că se va calcula consumul exact. Dacă aleg să nu dea indexul, românii vor primi câteva luni facturi cu un consum estimat, urmând ca, la un anumit interval, angajații companiei furnizoare de gaze să vină să citească indexul de pe contor, apoi să emită o factură de regularizare. Acest lucru înseamnă că, pe factura cu indexul citit, puteți avea un cost mai mare sau, dimpotrivă, poate fi cu minus, dacă ați consumat mai puține gaze decât s-a estimat.
În orice caz, după emiterea facturii, românii au la dispoziție o lună de zile pentru a o achita, la care se adaugă o perioadă de grație de 15 zile. Astfel spus, dacă furnizorul a emis factura pe 20 ianuarie, de exemplu, data scadentă înscrisă pe factură este 20 februarie. La această dată de adaugă încă 15 zile perioadă de grație, timp în care factura poate fi achitată fără ca abonații să fie penalizați.
Dacă factura nu este achitată în termen de 15 zile de la data scadentă, furnizorul va sista aprovizionarea cu gaze. Pentru a se reconecta la rețea, românii trebuie să plătească factura restantă și să achite un tarif de rebranșare, în funcție de abonament. Reluarea furnizării de gaze va fi realizată în cel mult 24 de ore de la plata sumei restante. Reconectarea se va face doar cu acordul abonatului și în prezența acestuia.
În contextul scumpirii gazelor naturale și energiei electrice, politicienii au promis că vor veni cu o soluție pentru criza energetică actuală, care afectează atât persoanele fizice, cât și industria. S-a vorbit inițial despre o scădere a TVA-ului, însă acum premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul a găsit o soluție mai bună, care va fi implementată începând de la 1 aprilie:
Ca prioritate imediată, soluțiile Guvernului de răspuns la criza energetică au în vedere atât protejarea cetățenilor, cât și asigurarea condițiilor necesare sectoarelor economice să-și desfășoare activitatea în condiții de eficiență și competitivitate.
Evaluăm permanent efectele implementării acestor măsuri și avem în vedere, în perspectiva datei de 1 aprilie, noi soluții legislative adaptate situației provocate de criza energetică. Guvernul este în continuare angajat în accelerarea reformelor structurale și investirea eficientă a fondurilor naționale și europene.”, a spus Nicolae Ciucă marți, la Forumul Economic organizat de AmCham.