Ce se întâmplă dacă nu mănânci mai multe zile la rând. Ce riscă cei care se înfometează

Emanuela Pană 07.03.2021, 12:04

Ce se întâmplă dacă nu mănânci. Uneori, pentru a slăbi, anumite persoane, în special tinerele, apelează la înfometare, nefiind pe deplin conștiente de riscurile la care se expun în mod voluntar. Află de ce aceasta este cea mai proastă soluție, dar și ce schimbări au loc în organismul tău dacă sari mesele timp de mai multe zile.

Ce se întâmplă dacă nu mănânci

Cu siguranță cu toții am avut una dintre acele zile în care am rămas blocați în lista de „to do“, uitând pur și simplu să mai și mâncăm sau am ales să nu servim nimic una sau mai multe zile, în speranța că așa vom da mai repede jos câteva kilograme. Oricare ar varianta, este important ca, înainte de a ne mai înfometa, să știm cum funcționează organismul nostru în astfel de situații.

În zilele noastre, dietele draconice sunt la modă mai ales printre tinere, care ajung să creadă că înfometarea este cea mai rapidă și mai bună soluție în lupta cu kilogramele. În continuare, îți vom arăta pas cu pas de ce lucrurile nu stau nici pe departe așa.

Este binecunoscut faptul că mâncarea ne alimentează organismul, oferindu-ne energia necesară pentru a face față activităților cotidiene, iar atunci când „bifăm“ o zi sau mai multe în care corpul a fost privat de alimentele necesare, rămânem fără resurse. În mod obișnuit, pot apărea efecte semnificative atât la nivelul organismului, cât şi al creierului.

Un studiu inedit realizat de specialiști ne arată ce se întâmplă în organismul nostru în momentul în care ne oprim din mâncat pentru mai multe zile. Efectele sunt valabile și pentru situațiile în care mâncăm foarte puțin, situații în care corpul nostru trebuie să se descurce cu foarte puține resurse.

Citește și: Cum să slăbești fără înfometare folosind Ayurveda? Acesta este secretul topirii kilogramelor

Ce riscă cei care se înfometează

Șase ore în care nu mănânci nimic reprezintă o perioadă destul de lungă de timp, însă corpul tău va continua să se comporte normal, va începe să consume glicogen (un compus din glucoză), un fel de „benzină“ pe care celulele o folosesc ca să reziste până la următoarea masă.

Ce se întâmplă cu organismul tău când nu mănânci timp de mai multe zile
Ce se întâmplă cu organismul tău când nu mănânci timp de mai multe zile

În cazul în care te înfometezi până la 3 zile, un lucru des întâlnit în rândul adepților dietelor drastice, trebuie să fii conștient/ă de schimbările care au loc în corpul tău, precum și de riscurile la care te expui. În această fază, organismul începe procesul de ardere a grăsimilor, cunoscut sub denumirea de stare de cetoză. Această stare apare în post și pe timpul nopții. În schimbul glucozei, organismul consumă grăsime, pe care o transformă în acizi grași. Important de menționat că creierul nu poate funcționa doar cu acizi grași, astfel că funcțiile cognitive încep să se schimbe.

După 72 de ore de înfometare, situația deja devine dramatică. Încep să-și facă simțițe prezența schimbările de temperament, organismul începe să consume din rezervele de proteine, iar astfel, dacă există mușchi, după mai mult de 72 de ore fără hrană, aceștia încep să scadă vizibil. În cazul doamnelor și domnișoarelor, organismul închide ovulația, iar ciclul menstrual se oprește. Densitatea osoasă descrește, iar riscul de accidentări crește.

În situația absurdă în care o persoană se înfometează între 1 și 2 săptămâni, riscul de infarct crește considerabil, iar organismul slăbește mușchii inimii, care nu mai au puterea de a pompa corect sângele. Foarte multe persoane nu ar putea rezista unui regim fără hrană pe o perioadă atât de lungă de timp, murind din cauza lipsei de vitamine și minerale în corp.

Ca să nu mănânci timp de 3 săptămâni și totuși să supraviețuiești ai nevoie de ceea ce se numește o adevărată minune. În astfel de cazuri, totul depinde de câtă masă musculară ai și de cât de bine ești hidratat.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...