Ce se întâmplă dacă mănânci ananas: detaliul care s-ar putea să te sperie

Gabriel Peneș 16.06.2023, 15:35
Ce se întâmplă dacă mănânci ananas: detaliul care s-ar putea să te sperie

Legătura între ananas și riscul de a avea o gură însângerată pare de negăsit. Asociem fructul delicios doar cu gustul parfumat, revigorant și chiar cu beneficiile pe care le are asupra sănătății. Cu toate acestea, există un risc în a mânca ananas și asta din cauza unei enzime pe care o conține.

Ce se întâmplă dacă mănânci ananas

Ananasul este un fruct pe care îl considerăm cu toții, probabil, absolut delicios, atunci când reușim să-l mâncăm. De altfel, chiar băștinașii din zona Braziliei și Paraguayului unde a fost descoperit, de conchistadorii și exploratorii europeni, îl numeau „nana”, adică „fructul delicios, parfumat”.

A fost adus în Europa de Cristofor Columb la finalul secolului al XV-lea și cultivat în sere începând abia cu anul 1720. Se știe că este bogat în vitaminele C și B6 și are multiple benefice asupra sănătății.

Consumul de ananas este recomandat în cazul mai multor afecţiuni ca anemie, demineralizare, dispepsii, intoxicații, arterioscleroză, artrită, gută, litiază, obezitate.

Iar sucul de ananas, aplicat extern cu un tampon de vată, este indicat ca tonifiant al pielii normale. De asemenea, este foarte bun și pentru stomac, pentru că reglează tranzitul intestinal.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Cu toate acestea, ananasul conține o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii. În același timp, aceasta poate cauza niște neplăceri serioase persoanelor sensibile la respectiva substanță.

Ce se întâmplă dacă mănânci ananas: detaliul care s-ar putea să te sperie
Ananasul, oricât de bun ar fi, conține o enzimă ce poate cauza anumitor persoane leziuni la nivelul gurii

Detaliul care s-ar putea să te sperie

Enzima respectivă se numește bromelaină și face parte dintr-un grup de enzime proteolitice, ce pot descompune proteinele, scrie iflscience.com. Aceasta se găsește în fructele și tulpina plantei de ananas, Ananas comosus.

Pentru unii oameni, aceste enzime din ananas pot provoca diverse probleme, de la mici înțepături, la sângerări ale limbii, gingiilor și obrajilor în cazul celor mai sensibili.

Conform Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, bromelaina a fost studiată pentru tratamentul arsurilor.

„Cercetările preliminare au arătat că bromelaina ajută la îndepărtarea pielii moarte și deteriorate de la arsuri suferite de copii și adulți”.

„Trebuie examinat în continuare dacă tratamentul cu bromelaină este mai bun pe termen lung decât tratamentul standard pentru cicatrici”, a mai precizat Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă.

În urma datelor colectate de pe urma testelor de laborator, s-a constatat că bromelaina ar putea îmbunătăți vindecarea arsurilor printr-un proces numit „debridare enzimatică pe bază de bromelaină”.

Ananasul poate fi consumat în siguranță atâta timp cât nu ești alergic la el, ceea ce se întâmplă extrem de rar, dar pentru unele persoane poate avea efecte secundare neplăcute, după cum am arătat.

Totuși, există un truc pentru a reduce riscul neplăcerilor provocate de bromelaină. Ideea este să tai ananasul de la tulpină, acolo unde concentrația acestei enzime este mai mare.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....