Ce se întâmplă dacă bei cafeaua pe stomacul gol. Pot să apară mari probleme de sănătate

Ana Anitoiu 17.01.2021, 15:56
Ce se întâmplă dacă bei cafeaua pe stomacul gol. Pot să apară mari probleme de sănătate

Mulți români obișnuiesc să sară peste mic dejun și să își înceapă ziua doar cu o cafea. Însă, acest lucru ar putea avea consecințe considerabile pentru sănătatea organismului. Iată ce probleme ar putea să apară dacă această băutură este consumată înaintea unor alimente.

Ce se întâmplă dacă bei cafeaua pe stomacul gol

În primul rând, cafeaua băută pe stomacul hol poate provoca probleme digestive. Aceasta duce la producția de acid în stomac, ceea ce poate provoca iritații. Mare atenție trebuie să aibă în special persoanele care se confruntă adesea cu arsuri sau reflux. Se recomandă consumul în prealabil al unor alimente ce calmează aciditatea stomacală, precum: bananele, ouăle, ovăzul, fructele ce nu fac pateu din categoria citricelor, precum și pâinea prăjită făcută din cereale integrale.

De asemenea, trebuie știut că persoanele care suferă de anxietate sunt mai sensibile decât restul lumii la consumul de cafea. De altfel, această băutură poate accentua stările anxioase. Acestora le este recomandat să ia un mic dejun pe placul lor înainte, să aleagă cafea decofeinizată ori să scadă numărul de cești pe zi.

Ce se intampla daca bei cafeaua pe stomacul gol. Pot sa apara mari probleme de sanatate
O ceasca cu cafea

Greșeala imensă pe care o fac mulți români, atunci când beau cafea

De altfel, o greșeală imensă pe care o fac mulți români este să își bea cafeaua între orele 8:00 și 9:00 dimineața. Potrivit unor medici, prin acest obicei, aceste persoane nu fac altceva decât să își crească nivelul de stres. De ce? Simplu! În acest interval orar, cortizonul – hormonul ce ajută capacitatea de concentrare și vigilența, atinge nivelul maxim în mod natural. Astfel, cafeina determină creșterea lui peste nivelul necesar.

”Deși este eficient pentru a ne trezi, s-a descoperit că nivelul ridicat de cortizol în perioade stresante poate fi periculos pentru sănătate. Prin urmare, dacă vei combina nivelul deja mărit de cortizol cu o creștere suplimentară adusă de cofeină, poți să declanșezi un răspuns marcat de stres inutil în organism. Această stare de stres poate fi evitată dacă bei cafeaua la aproximativ o oră după ce te-ai trezit“, a explicat nutriționistul Amanda Maucere, conform wellandgood.com.

Ce beneficii majore are cafeaua asupra organismului

Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, consumul de cafea poate avea beneficii majore asupra organismului. Aceasta conține vitaminele B2, B5 și B3, precum și mangan și potasiu. Potrivit experților de la Mayo Clinic, această băutură are un rol în scăderea riscului de cancer colorectal și de ficat. În plus, ar avea proprietăți neuroprotectoare și astfel ar ajuta la prevenirea unor boli neurologice ca Alzheimer și Parkinson, în timp ce îmbunătățește și performanța fizică și scade riscul de depresie.

Totodată, boabele de cafea sunt bogate în acid clorogenic și polifenoli, având proprietăți antioxidante. Astfel, consumul de cafea ajută la prevenirea deteriorării celulelor și ajutp vasele de sânge să se contracte și să se relaxeze cum trebuie. Această băutură ar fi un aliat și în prevenirea apariției bolilor de inimă și a diabetului zaharat de tip 2. Pe de altă parte, consumul exagerat de cafeină, adică de peste 300 de miligrame pe zi, poate provoca palpitații cardiace, nervozitate și insomnie – mai ales dacă este consumată și după prânz.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...