Ce se întâmplă cu sistemul de pensii privat. Milioane de români vor fi afectaţi

Elena Avramescu 03.07.2022, 17:19
Ce se întâmplă cu sistemul de pensii privat. Milioane de români vor fi afectaţi

Veste nu tocmai bună pentru sistemul de pensii privat, unde nu mai puțin de 8 milioane de români sunt vizați. Avocatul Gheorghe Piperea a prezentat situația reală în care se află oamenii, fiind vorba despre cei care sunt asigurați la fondurile de pensii private, Pilonul II. Gheorghe Piperea a notat că din cauza numărul angajaților din astfel de societăți, bonusurile, dar și comisioanele încasate, se ridică la câteva sute de milioane într-un singur an.

Sistemul de pensii privat, în pericol

„Sunt 8 milioane de asigurați la fondurile de pensii administrate privat (Pilon II). Sunt 88 de miliarde de lei acumulați în aceste fonduri, iar statul vrea să le dea și mai mult, ridicând procentul de prelevare din CAS de la 3,5 la 4,5 %. Sunt 7 societăți-administratori “privați” ai acestor fonduri de pensii.

În aceste societăți lucrează câteva sute de persoane, care încasează comisioane și bonusuri de câteva sute de milioane anual. Din această postură, de vătaf pe 88 de miliarde de lei, cele 7 entități fac legile, cutumele și jocurile în această țară. Folosesc pentru asta experți, influenceri și politicieni de teapa lui Cîțu.

Controlul și supravegherea activității lor sunt tot atât “eficiente” pe cât au fost în cazul băncilor abuzive, incorecte și recalcitrante din anii ante-plandemici. Sau pe cât sunt acum în cazul serviciilor secrete, care fac justiție prin delegare și protocoale, alegeri electorale în locul nostru, afaceri sub acoperire, cloud guvernamental și spionaj digital al cetățenilor, colectare de date biometrice ale populației (nu uitați că cifrele umflate ale plandemiei erau fabricate de sistemul digital creat și gestionat de sts) și “politici” sanitare, legi și câte și mai câte”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Gheorghe Piperea a mai spus și că există riscul ca cei care au aceste fonduri de pensii să piardă procente destul de mari, iar vina va fi dată pe războiul declanșat de Vladimir Putin. În plus, avocatul a mai ținut să menționeze și că actualul sistem este unul ”defectuos” astfel că permite să treacă neobservate foarte multe furturi ascunse, lăsând în acest fel incertitudini cu privire la siguranța banilor adunați în ani de zile.

Pensiile private din pilonul II cresc
Pensiile private din pilonul II

Avocatul a mai vorbit și despre depozitele băncilor, care blochează banii din conturi, situație prin care au trecut numărați români până acum.

„E, și se întâmplă ca din această postură vătafii fondurilor de pensii să piardă procente mari din averea celor 8 milioane de viitori pensionari (8% din 88 de miliarde înseamnă cca 7 miliarde de lei), dând vina pe plandemie și pe Putin – doar că, ce să vezi, o “investiție” de cca 350 de milioane a fost plasată de aceiași vătafi în … obligațiuni (bonduri) emise în România de o bancă rusească, bancă din care Statul român s-a retras, lăsând obligațiunile respective cu valoare zero: nimeni nu mai vrea să le cumpere, nimeni nu mai speră să fie achitate la scadență (cu ce? cu ruble?).

Se mai întâmplă ca din acel purcoi de bani, directorul unuia dintre cei 7 vătafi, plus acoliții săi și membrii grupului său infracțional, să fure, prin cca 800 de acte materiale dispuse pe câțiva ani, vreo 4 milioane de euro. Un mizilic veți spune… Dar ce se poate spune despre defectuozitatea unui sistem care permite să treacă neobservate și nestăvilite atât de multe sute de furtișaguri, așa cum apa trece prin ciur? Dar despre încrederea în acest sistem?

Mai poți fi convins că bănuții tăi de pensie “privată” sunt în siguranță la asemenea vătafi? În depozitele unor bănci atât de “atente”? Care îți blochează banii în cont pentru omisiunea de a “actualiza” datele cu caracter personal din 6 în 6 luni, dar nu pot sesiza la timp 800 de furtișaguri din cont, vizibile din avionul BNR sau din super-sonicul ASF (foarte atent și onest și în cazul falimentului City Insurance, de altfel)?”, a mai spus avocatul.

Gheorghe Piperea este extrem de uimit de lipsa de reacție a celor 8 milioane de viitori pensionari și spune că în alte țări precum Spania sau Franța, un astfel de caz i-ar fi nemulțumit pe oameni și i-ar fi scos imediat în stradă, pentru a-și cere drepturile.

Urmăriți Impact.ro și pe