EXCLUSIV

Ce se întâmplă cu sentința lui Gheorghe Dincă. Avocatul familiei Măceșanu, dezvăluiri despre deznodământul cazului Caracal: „E cam ciudat!” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 08.07.2022, 17:45
Ce se întâmplă cu sentința lui Gheorghe Dincă. Avocatul familiei Măceșanu, dezvăluiri despre deznodământul cazului Caracal: „E cam ciudat!” EXCLUSIV

Va fi sau nu condamnat pentru crimă Gheorghe Dincă? Aceasta-i întrebarea verii! Ba chiar pentru crimă dublă, numele său fiind legat de dispariția fără urme a două tinere fete, Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu, în primăvara, respectiv vara anului 2019, în zona orașului Caracal.

Detalii despre dosarul Caracal. Ce se întâmplă cu sentința lui Gheorghe Dincă

Dacă instanța va ajunge la o concluzie defavorabilă, riscă să primească nu mai puțin de 30 de ani după gratii. Aceasta este pedeapsa maximă pe care Gheorghe Dincă, sau „Monstrul de Caracal”, așa cum l-a numit presa, ce îl așteaptă peste aproape o lună. Aurel Moldovan, avocatul familiei Alexandrei Măceșanu, una dintre cele două fete dispărute în vara anului 2019, susține că e posibil ca judecătorul să dea curs cererii procurorului de caz și să-l condamne pe Dincă la 30 de ani de închisoare.

„Toată lumea așteaptă de acum decizia. Dar ea poate veni la jumătatea lunii august, pe data de 12, dar poate la fel de bine să întârzie, fiindcă instanța poate decide să amâne pronunțarea”.

Ce se întâmplă cu sentința lui Gheorghe Dincă, în cazul Caracal
Gheorghe Dincă așteaptă pronunțarea deciziei instanței

Aurel Moldovan a evitat să ofere vreun prognostic pe tema condamnării, dar a fost ferm în a sublinia că din punctul său de vedere acuzatul Gheorghe Dincă nu ar fi de fapt un ucigaș.  În plus, Gheorghe Dincă a împlinit în luna mai 69 de ani, iar vârsta înaintată l-ar putea ajuta să nu primească o condamnarea atât de mare.

„Din probele administrate în timpul procesului nu rezultă că Gheorghe Dincă ar fi criminal. Proba de ADN, cea care ar fi fost extrasă pare-se dintr-un dinte aparținând Alexandrei Măceșanu, găsită în butoiul în care acuzatul ar fi ars oasele victimelor sale nu e evidentă. Dacă nu ai pulpă dentară, nu prea ai de unde să extragi ADN-ul. Or, medicii care au făcut analiza au explicat că din oasele calcinate în acel butoi nu s-a putut stabili cu claritate dacă avem ADN și cui aparține. În al doilea rând, actul constatator de deces are trecută pe el data de 26 iulie 2019. Or, asta înseamnă că fata ar fi murit ea față cu polițiștii care făceau deja la acea dată diverse cercetări. Ceea ce, să recunoaștem, e cam ciudat! Nu există probe care să-l incrimineze direct pe Gheorghe Dincă de crimă!”, a declarat Aurel Moldovan pentru impact.ro.

El spune că dacă ar fi fost procuror ar fi cerut mai multe descinderi în zona Caracalului, orașul în care locuiau Dincă și cele două fete.

„Nu înțeleg de ce procurorul DIICOT nu a cerut mai multe descinderi în oraș, în condițiile în care există probe legate de implicarea lui Gheorghe Dincă în trafic de persoane încă de prin anii 2002, 2003. Ar fi trebuit cercetate legăturile acestuia cu o serie de familii, de cunoscuți din oraș sau din zonă. Pe scurt, o anchetă mult mai amplă, care nu s-a făcut. Și nu înțeleg de ce nu s-a făcut! Eu aș fi cerut descinderi peste descinderi”, a mai spus avocatul familiei Măceșanu.

Ce se întâmplă cu sentința lui Gheorghe Dincă, în cazul Caracal
Aurel Moldovan, aici alături de Carmen Obârșanu (prima din dreapta), avocata familiei Melencu, nu crede în comiterea vreunei crime de către Gheorghe Dincă

Aurel Moldovan mai spune că în ceea ce-l privește a cerut condamnări maxime pentru toate celelalte capete de acuzare, mai puțin crima.

În ianuarie 2020, Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată de DIICOT sub acuzaţiile de trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre sau morminte. Conform procurorilor, Dincă le-ar fi recrutat pe cele două fete, le-a transportat și apoi le-a adăpostit în locuința sa „în scopul evident al exploatării sexuale pentru sine”. În acelaşi dosar a mai fost implicat și un alt cunoscut al lui Gheorghe Dincă, Ştefan Risipiţeanu, un bărbat de 48 de ani din Caracal, vecin cu Dincă, acuzat că ar fi violat-o pe Luiza Melencu, prima victimă. Aceasta,  în vârstă de 18 ani, a fost văzută ultima oară tot în Caracal, pe 14 aprilie 2019.

Trei luni mai târziu, Alexandra Măceşanu, de doar 15 ani, avea și ea să dispară fără urme. Pe 24 iulie 2019, ea a plecat de acasă spre Caracal, ca să se întâlnească cu un prieten, și nu s-a mai întors acasă. Ceea ce se știe e că a fost luată cu mașina de Gheorghe Dincă, dar și faptul că pe 25 iulie 2019 Alexandra a sunat la numărul de urgență 112 din casa lui Gheorghe Dincă. Acesta din urmă se află de mai bine de trei ani în închisoarea de maximă siguranță din Craiova.

Urmăriți Impact.ro și pe