Ce se întâmplă cu românii care și-au făcut vaccinuri neautorizate în afara țării. Când se pot vaccina în România

Iancu Andreea, Alexandru Puiu 12.10.2021, 15:29
Ce se întâmplă cu românii care și-au făcut vaccinuri neautorizate în afara țării. Când se pot vaccina în România

Campania de imunizare din România se desfășoară în aceste zile, cu atenție asupra încercării de a determina tot mai mult cetățeni să apeleze la vaccinare pentru a combate efectele negative ale bolii Covid-19. În timp ce peste 5 milioane de români au ales să se vaccineze în țară, cu unul dintre vaccinurile aprobate la nivel european, o serie de cetățeni și-au făcut vaccinuri neautorizate, în afara țării, pentru care autoritățile au transmis câteva precizări importante. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid, a făcut anunțul în urmă cu puțin timp.

Ce se întâmplă cu cei care și-au făcut vaccinuri neautorizate, în afara țării

La nivel Uniunii Europene, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat pentru utilizare mai multe vaccinuri împotriva Covid-19, printre care se regăsesc serurile produse de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson. Totuși, există persoane care și-au făcut vaccinuri neautorizate, în afara țării, despre care medicul Valeriu Gheorghiță a făcut câteva precizări în cadrul conferinței de presă susținute astăzi.

Astfel, conform coordonatorului campaniei de vaccinare, imunizarea cu vaccinuri neautorizate în țara noastră nu este recunoscută. Valeriu Gheorghiță a afirmat că acest vaccinuri nu sunt recunoscute în România, atât timp cât ele nu sunt aprobate de către instituția care reglementează acest lucru la nivel european. De asemenea, nu există date suficiente privind nivelul de eficacitate al acestor seruri pentru a fi cunoscut efectul lor în contextul pandemiei.

Când se pot vaccina persoanele imunizate cu alte seruri decât cele aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului

Vaccinurile neautorizate în România nu sunt recunoscute de țara noastră, astfel că cetățenii care au ales să se imunizeze în afara țării, cu vaccinuri neautorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului vor trebui să reia de la zero schema de vaccinare cu unul dintre serurile autorizate în România. Acest proces se poate realiza la o distanță de minimum 30 de zile de la administrarea vaccinului precedent, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19. Cetățenii care nu s-au imunizat cu unul dintre serurile produse de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca sau Johnson & Johnson pleacă din punctul unei persoane cu istoric de boală, care se poate imuniza după 30 de zile de la doza cu alt vaccin decât cele autorizate la nivel european.

Se pleacă de la ideea unei persoane cu istoric de boală, care după 30 de zile poate face schema de vaccinare, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță.

Ce se întâmplă cu românii care și-au făcut vaccinuri neautorizate în afara țării
Românii se pot imuniza cu doza 3 (booster)

În România a debutat campania de imunizare cu doza 3 (booster)

Din data de 4 octombrie, Agenția Europeană a Medicamentului a transmis recomandarea de introducere a dozei cu numărul 3 (booster) pentru cei care s-au vaccinat cu serurile pe bază de ARNm, Comirnaty și Spikevax (cele produse de Pfizer/BioNTech și Moderna). Aceasta se recomandă persoanelor imunocompresive, pacienților oncologici și post-transplant, cei cu HIV sau SIDA, ori care urmează terapii cu chimioterapie, radioterapie, ori alte tratamente ce pun în pericol sistemul lor imunitar.

Administrarea unei doze suplimentare (doza 3) de Comirnaty sau Spikevax la persoane cu imunodepresie severă, cu vârsta peste 12 ani, la interval de cel puțin 28 de zile după doza 2;
administrarea unei doze de rapel (booster) la persoanele cu vârsta peste 18 ani, după cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...