Ce se întâmplă cu restricţiile în România. Raed Arafat: „Rămânem precauţi”

Iancu Andreea, Anca Manolica 20.01.2022, 19:33
Ce se întâmplă cu restricţiile în România. Raed Arafat: „Rămânem precauţi”

Raed Arafat, Secretatul de Stat din cadrul MAI și șeful DSU, a explicat ce se întâmplă cu restricțiile în România, în contextul înregistrării unui număr ridicat de infectări cu SARS-CoV-2, în ultimele 24 de ore. Specialistul a precizat că este nevoie de precauție, situația fiind în continuare analizată de către autoritățile din domeniu.

Detalii despre restricțiile în România. Ce spune Raed Arafat, în contextul numărului ridicat de îmbolnăviri de Covid-19

Șeful DSU, Raed Arafat, a făcut câteva precizări importante astăzi, în contextul raportării a peste 19.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Oficialul român a menționat că nu putem vorbi deocamdată despre o relaxare a măsurilor restrictive. Astfel, restricțiile în România se păstrează în continuare, iar autoritățile analizează cu precauție evoluția îmbolnăvirilor de Covid-19.

Potrivit declarației oficialului, există un risc prea mare în cazul relaxărilor, mai cu seamă că țara noastră nu a ajuns încă la vârful valului 5. Nu putem cunoaște, deci, impactul pe care îl va avea acesta cu siguranță. În plus, Raed Arafat a oferit drept exemplu alte state, care au înregistrat sute de mii de cazuri și abia apoi scăderi.

„Acum rămânem foarte precauți. Încă nu credem că am ajuns la vârf ca să vedem impactul. Țările care au trecut la relaxare au avut deja vârful care a însemnat sute de mii de cazuri. Acum au început să scadă”, spune Arafat.

Raed Arafat a precizat ce se întâmplă cu restricțiile în România
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

Valeriu Gheorghiță, despre ridicarea restricțiilor în țara noastră

Coordonatorul campaniei de vaccinare națională, medicul Valeriu Gheorghiță, a vorbit, de asemenea, despre o ridicare a restricțiilor, însă aceasta ar putea fi posibilă doar în contextul vaccinării într-un număr mai mare. Oficialul din sănătate a oferit drept exemplu Marea Britanie, unde populația este imunizată împotriva Covid-19 în proporție de 90%. În plus, medicul a precizat că fiecare stat trebuie să alinieze măsurile restrictive la contextul local.

„Probabil că vă referiți la Marea Britanie. Marea Britanie are  populația vaccinată peste 90%, are doza booster făcută la peste 60% din populație, așa încât COVID a devenit în Marea Britanie o infecție virală ușoară, fără impact la nivelul sănătății individuale și colective.

Fiecare țară adoptă măsurile care se potrivesc situației. Nu cred că este situația României. Riscul ar fi mult prea mare și nu cred că cineva își asumă un astfel de impact”, a spus Gheorghiță.

Conform raportării Comitetului de Comunicare Strategică de astăzi, România a înregistrat cel mai mare număr de îmbolnăviri de Covid-19 de la debutul pandemiei. Peste 19.000 de cazuri au fost raportate în ultimele 24 de ore.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...