Ce se întâmplă cu programul magazinelor din țară, după ce rata de incidență a scăzut sub 3 la mie

Ana Anitoiu 02.12.2021, 15:30
Ce se întâmplă cu programul magazinelor din țară, după ce rata de incidență a scăzut sub 3 la mie

Programul magazinelor din țară, după ce rata de incidență a scăzut joi, 2 decembrie, sub 3 la mie în toate județele, inclusiv în București, a fost anunțat. Mulți români vor să își poată face cumpărăturile și după ora 21:00, în contextul în care au început deja pregătirile pentru sărbătorile de iarnă.

Ultimul județ din România cu rata de incidență de peste 3 la mie, în scenariul verde

Joi, 2 decembrie, ultimul județ din România ce mai avea de Ziua Națională incidența de peste 3 la mie, a intrat în scenariul verde. Miercuri, Arad avea rata de incidență înregistrată la 14 zile de 3,04 la mie, iar astăzi, aceasta a scăzut la 2,95.

În București, rata de incidență a cazurilor noi de coronavirus din ultimele 14 zile a ajuns, joi, la 1,71 la mie, de la 1,78 cât era miercuri, 1 decembrie, de Ziua Națională a României. Întreaga țară se află în scenariul verde.

Program magazine rata de incidenta sub 3 la mie
Programul magazinelor, dupa ce rata de incidenta a scazut sub 3 la mie

Programul magazinelor din țară, după ce rata de incidență a scăzut sub 3 la mie

Deși rata de incidență a scăzut sub 3 la mie în fiecare județ al țării și în Capitală, magazinele din București se închid în continuare la ora 21:00. Nici programul restaurantelor și cafenelelor nu se modifică.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat joi dacă Guvernul are în vedere modificarea programului magazinelor. Însă, oficialul a evitat să dea detalii. „O să vedem exact care e situația”, a fost răspunsul lui.

De altfel, restricțiile rămân în vigoare, după ce Guvernul a hotărât ca acestea să nu mai fie legate de rata de incidență a noilor cazuri de Covid-19. Măsurile au fost stabilite rin hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă, pentru toată țara.

Alexandru Rafila, avertisment pentru români

De asemenea, ministrul Sănătății a spus joi că după ce au fost făcute primele teste, la două dintre cele trei persoane testate pozitiv după sosirea în țară din Africa de Sud „există o suspiciune înaltă pentru varianta de coronavirus numită Omicron.

„Procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina Omicron se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. Cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare”, a spus Alexandru Rafila.

La rândul lui, prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis printr-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Guvernului că îi va cere Ministerului Sănătăţii să ia cele mai bune măsuri pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, indiferent de tulpină.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...