Ce se întâmplă cu prețurile la benzină și motorină. Măsurile pe care le pregătește Guvernul

Nicu Stan 28.03.2022, 23:18
Ce se întâmplă cu prețurile la benzină și motorină. Măsurile pe care le pregătește Guvernul

Ce se întâmplă cu prețurile la benzină și motorină. Măsurile pe care le pregătește Guvernul, în contextul în care benzinarii nu se lasă intimidaţi de controalele făcute de autorităţi şi continuă să scumpească carburanţii, chiar dacă Inspectorii Antifraudă au închis pentru o lună benzinăriile din Beiuş care vindeau combustibil cu 11 lei pe litru.

S-a aflat ce întâmplă cu prețul la carburanți. De ce nu se poate micșora prețul acestora

Guvernul ar pregăti noi măsuri pentru a stagna prețurile la carburanți în contextul în care acestea cresc în continuare la pompă. Un plin de motorină costă acum cu aproape 60 de lei mai mult faţă de cât costa în urmă cu o lună.

Astfel, guvernul anunță noi măsuri de sprijin pentru populaţie, cum ar fi reducerea accizei la carburanţi, însă deocamdată aceste măsuri se lasă aşteptate.

Adrian Caciu, ministrul de Finante
Adrian Caciu, ministrul de Finante

Cu cât a crescut prețul la motorină și la benzină în ultimele 7 zile

„În ultima săptămână, motorina standard s-a scumpit cu 30-40 bani/litru, iar benzina standard s-a scumpit cu cel mult 10 bani/litru. În această benzinărie la care mă aflu, motorina standard costă 8,29 lei, iar benzina standard costă 7, 83 lei”, potrivit Antena 3.

Pentru a opri creșterea continuă a prețului benzinei și motorinei, Coaliţia de la guvernare a propus şi analizat reducerea accizei la carburanţi şi TVA zero la alimente. Însă aceste măsuri nu s-au concretizat.

UE nu permite micșorarea accizei la carburanți

De asemenea, reducerea accizei la carburanţi nu a fost posibilă pentru că UE nu permite statelor membre să scadă accizele la carburanţi sub un anumit prag minim.

„Uniunea Europeană se bazează pe reguli, desigur. Vom veni săptămână urmăroare cu noi indicaţii despre ce fel de derogări de la reguli putem permite temporar în această situaţie dificilă” , a spus Paolo Gentiloni, comisar european Economie.

Ce spune ministrul de Finanțe

Întrebat de jurnalişti dacă Coaliţia de guvernare mai ia în calcul măsura reducererii accizei la carburanţi, ministrul de Finanţe nu a vrut să ofere un răspuns clar.

„Discuţia pe o anumită măsură nu este una utilă pentru societate până nu apare ca fiind agreată într-un pachet de măsuri”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

La cât va ajunge inflația în următoarele luni

Cât despre reducerea TVA la alimente, comisarul european Paolo Gentiloni nu consideră că o astfel de măsură se impune acum în Europa, chiar dacă admite că inflaţia va continua să crească.

Alimentele, bunurile şi serviciile vor continuă să se scumpească în România, în următoarea perioadă, anunță specialiştii. De asemenea, BNR estimează că inflaţia va ajunge la 11,2% în perioada aprilie- iunie 2022, de la 8,5% cât este acum.

Urmăriți Impact.ro și pe